3. Köprü için teklifler 23 Ağustos'ta

Ulaştırma Bakanı Soluk, 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara projesinin, 23 Ağustos'ta, tekliflerini alacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara projesinin, 23 Ağustos'ta, tekliflerini alacaklarını yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Soluk, kamu kaynakları ile bir yere varmanın oldukça zor olduğunu ifade ederek, 'yap-işlet-devret' konusunda ülke ve özellikle de bakanlık olarak çok başarılı olduklarını söyledi.

KKTC'de temas ve incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ile KKTC'ye malzeme ve iş makineleri hibe edilmesini öngören protokolü imzalamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Soluk, "Türkiye'de yapılan otoyol ve duble yollardan beklenileni alabildiniz mi" sorusuna karşılık, "ufku olan bir Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım ile çalıştığını" belirterek, 2003-2004'de Türkiye'nin ulaşımdaki alt yapısı nedir diye baktıklarında, 2-3 yıllık önlerini görecek bir plan ve program olmadığını söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın çalışması dışında bakanlığın hiç bir çalışmasının olmadığını, bunun üzerine Bakan Yıldırım'ın 40'ın üzerinde akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve sektörde uzman kişilerle ulaştırma ana plan stratejisi yaptırdığını anlatan Bakan Soluk, bu çalışmanın 2-3 yıl sürdüğünü ve sonunda, Türkiye'de olması gereken alt yapının; demir yolu liman bağlantıları, kara yolu liman bağlantıları, ulaşım modları arasındaki entegrasyonu ortaya koyduktan sonra, yabancı uzmanların da katılımıyla ulaştırma şurası yaptıklarını kaydetti.

Havacılık ssektöründeki gelişmeler

Önce, hava ulaşımı konusunda bilgi veren Bakan Soluk, havacılık sektöründe, dünya havacılık otoritelerinin Türkiye'de 2015 yılında  ulaşılacağını hesapladığı istatistikleri 2005 yılında yakaladıklarını belirtti.

2005 yılında havacılık sektöründe yaşanan başarının temelinde yasal düzenlemeler olduğunu vurgulayan Bakan Soluk, yasal düzenlemelerinin ardından altyapı yatırımlarına ağırlık verildiğini, karşılarına 4 buçuk milyar dolarlık bir alt yapı yatırımı çıktığını, bunun 1 buçuk milyar dolarının kamudan kullanıldığını, 3 milyar dolarını ise yap-işlet-devret olarak kullandıklarını anlattı.

Ulaştırma Bakanı Soluk, 4 buçuk milyar dolarlık yatırımın karşılığında kamu maliyesine 16 buçuk milyar lira girdi sağladıklarını söyledi.

Yeni havaalanı

Havacılığın hızla büyümeye devam ettiğini, Türkiye'de daha önce 25 olan faal havaalanı sayısının şu anda 46 olduğunu, yapımı bu yıl sonunda tamamlanacak 5 havaalanı ile bu sayının 51'e ulaşacağını açıklayan Bakan Soluk, 2012 yılında, Mersin ve Ordu havaalanları ile 53 havaalanına ulaşılacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir