3 yıl 9 ay hapis yatacak

Yargıtay 5 yıl hapis cezası verilen eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın cezasını onadı. Ağar, 3 yıl 9 ay cezaevinde yatacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - "Susurluk Davası" kapsamında 5 yıl hapis cezası onanan Mehmet Ağar, İnfaz Kanunu gereği 3 yıl 9 ay cezaevinde yatacak. Mehmet Ağar, 5 yıl hapis cezasını onamasına ilişkin, "Sevenlerimizi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık. Başta da söylediğim gibi hizmet kusuru addedilebilir. Fakat suç addedilemez" dedi.
 
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar'ı, "Susurluk Davası" kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu" iddiasıyla yargıladığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de yerel mahkemenin kararını oy birliği ile onadı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Ağar hakkında Susurluk Davası kapsamında, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan verilen 5 yıl hapis cezasının onanmasını istemişti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tebliğnamesi de onama istemli olduğu için Başsavcılık karara itiraz etmeyecek. Mehmet Ağar'ın da karara itiraz hakkı bulunmuyor. Başsavcılığın önümüzdeki günlerde dosyayı Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermesi bekleniyor. Başsavcılık karara itiraz etmezse Ağar hakkındaki hüküm kesinleşmiş olacak. Yerel mahkeme ceza 3 yıldan fazla olduğu için Ağar hakkında yakalama kararı çıkarabilecek.
Beş yıllık hapis cezası onanan Mehmet Ağar, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun" gereğince cezasının dörtte üçü olan 3 yıl 9 ayı cezaevinde geçirecek.
 
Sevenlerimizi mahcup edecek bir davranışın içinde olmadık
Mehmet Ağar, 5 yıl hapis cezasını onamasına ilişkin, "Sevenlerimizi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık. Başta da söylediğim gibi hizmet kusuru addedilebilir. Fakat suç addedilemez" dedi.
 
THY'nin tarifeli uçağıyla Bodrum'dan İstanbul'a gelen Mehmet Ağar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onama kararına ilişkin, basın mensuplarının soruları üzerine, şunları söyledi:
"Şimdi mesajlardan öğrendim, bakacağım. Söyleyeceğim şudur; sevenlerimizi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık. Başta da söylediğim gibi hizmet kusuru addedilebilir. Fakat suç addedilemez. Bütün bunlara rağmen, devletten gelmişiz. Her türlü karara karşı her vatandaşın ne yapması icap ediyorsa biz de onu yapacağız. Bu kadar basit."
Aracına bindiği sırada Ağar, bir gazetecinin "Nereye gidiyorsunuz?" sorusu üzerine de, "İyi bir yere gitsem, seni de götürürüm" karşılığını verdi.
 
Davanın geçmişi
Mehmet Ağar, Susurluk Davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan yargılandı.
Danıştay 1. Dairesi, Ağar'ın, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek" suçu yönünden lüzum-u muhakemesine, eylemine uyan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "suç işlemek için örgüt kurmak" başlıklı 220. maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti.
Danıştay İdari İşler Kurulu da 1. Daire'nin kararını onayarak dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti.
Mehmet Ağar'ın "vali" statüsünde olduğu gerekçesiyle dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nde görüşülmüştü. Ağar'ın, isnat suç tarihinde "Emniyet Genel Müdürü" olduğuna işaret eden daire, "görevsizlik" kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti.
Dosyanın gönderildiği Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, "görevsizlik" kararı vererek dava dosyasını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar'ı, "Susurluk Davası" kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu" iddiasıyla yargıladığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir