4'üncü Yargı Paketi çalışma toplantısına Erdoğan başkanlık yapacak

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamada, 3'ü Türk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 13'ü ağır olmak üzere 28 kişinin yaralandığını belirterek, patlamanın Suriye plakalı panelvan minibüste meydana geldiğini, patlayıcının cinsinin henüz tespit edilemediğini bildirdi.

Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, bugün saat 14.40 civarında Reyhanlı Cilvegözü Sınır Kapısı'nın girişinde, Türkiye'ye ait kısma çok yakın mesafede, Suriye tarafından gelen bir araçta patlama olduğunu anımsattı.
Patlama sebebiyle can kayıpları ve yaralılar olduğunu belirten Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in olay yerine giderek incelemelerde bulunacaklarını söyledi.
Şu ana kadar edinilen bilgilere göre, patlamanın Suriye plakalı panelvan minibüste meydana geldiğini bildiren Arınç, aracın Suriye'den geldiğini, patlamanın Cilvegözü'nde daha çok sivillerin olduğu, insani yardımda tırlar arasında nakillerin yapıldığı, günübirlik giriş çıkışlarla ilgili yoğunluk yaşanan bir yerde gerçekleştiğini belirtti.
Arınç, ''Maalesef şu ana kadar 12 ölü tespit edilmiştir. Bunun 3'ünün Türk olduğu tespit edilebilmiştir. 28 yaralı vardır. 13'ü ağır durumdadır. 28 yaralının 19'unun Suriyeli, 9'unun Türk olduğu tespit edilmiştir. 13 ağır yaralı var. Bunların da 5'inin Türk 8'inin Suriyeli olduğu tespit edilmiştir. Tırlarda ağır bir hasar yoktur ancak 19 küçük tipte aracın hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Burada günübirlik gelip giden Suriyelilerin yoğunlukta olduğu bilinmektedir. Ayrıca Suriye'ye insani yardım amacıyla götürülen gıda ve giyim malzemelerin geçişi için tırların da bulunduğu bilinmektedir. Şu ana kadar patlayıcının cinsi henüz tespit edilememiştir. Vali ve Emniyet Müdürü ile yapılan görüşmelerde incelemelerin devam ettiği söylenmektedir. Şu anda da esasen Reyhanlı Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili bir adli soruşturma başlatmıştır.
Öncelikle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Hepsi nihayetinde insandır, yurttaşlarımız da vardır, Suriyeliler de vardır. Ağır yaralananlara da yaralı olanlara Allah'tan acil şifalar diliyoruz. Çok kapsamlı olarak soruşturulacaktır ve bu konuda kamuoyuna daha doyurucu daha gerçek bilgilere sanıyorum kısa sürede ulaşma imkanımız olacaktır.
 
''Olay başlı başına büyük bir olaydır''
 
[PAGE]
 
''Olay başlı başına büyük bir olaydır''
 
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Arınç, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamanın nedenine ilişkin bazı iddiaların dile getirildiğini belirterek, ''CHP Hatay milletvekili tarafından intihar saldırısının olabileceği gündeme getirildi. Şu an itibarıyla yoğunlaştığınız bir ihtimal söz konusu mu'' sorusu üzerine Arınç, bütün ihtimallerin bu tür durumlarda kapsamlı olarak değerlendirildiğini belirtti.
Arınç, şunları söyledi:
''İşin siyasi boyutu var mıdır, yok mudur? Bireysel midir? Bir örgüt ilişkisi var mıdır? İstihbaratımız da ilgili kurumlarımız da bu konuda ayrıntılı bir çalışma yapıyorlar. Özenli bir çalışma yapıyorlar. Doğrusu Sayın CHP milletvekilinin böyle bir konuda çok aceleci bir açıklamada bulunmasını üzüntüyle karşılıyorum. Evet, olay başlı başına büyük bir olaydır. Biz bundan büyük bir üzüntü duyuyoruz ama bu konuda henüz incelemeler, çalışmalar bitmemişken yanlış anlamalara meydan verebilecek bir açıklama yapmasını doğrusu yadırgadığımı ifade etmek istiyorum. Biz 'burada bir intihar saldırısı olabilir mi' denildiğinde bütün ihtimallerin mutlaka incelenmesi gerektiği görüşündeyiz. Ancak bize şu ana kadar intikal eden bilgi, karşı taraftan Suriye plakalı bir panelvan minibüste bir patlama meydana geldiği, şiddetli bir patlama olduğu. Ama bunun patlayıcı yüklenmiş bir araçta veyahutta bir başka şekilde bir patlamayla meydana gelmiş bir olay olup olmadığını sanıyorum en geç yarın ortaya çıkacak bulgularla resmi makamlar mutlaka açıklayacaklardır.
Şüphesiz bu akşam sayın bakanlarımızın da olay yerindeki incelemelerini ve onların mahallinden verecekleri bilgileri de takip etmeliyiz. Sorumluluk gerektiren bir konuyla karşı karşıyayız. Böylesine sorumluluk gerektiren bir acı olayda bir milletvekilinin aceleci davranarak bir tespitte bulunmasını ben doğrusu yanlış buluyorum, bunu ifade etmek isterim.''
Patlamadaki asıl hedefin kim olduğu konusundaki ilk izlenimlerin sorulması üzerine Arınç, ''Bu konu etraflıca araştırılıyor, inceleniyor, sonuçlarını da kamuoyuyla en yakın zamanda paylaşırız'' yanıtını verdi.
 
[PAGE]
 
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, emekli Orgeneral Ergin Saygun'u ziyaretiyle ilgili, ''Ağır bir şekilde rahatsızlık geçiren bir kişinin, kızı, eşi ve oğlunun yanında ziyaret edilmiş olması, geçmiş olsun dileklerinin iletilmiş olmasıyla bir patlamada ağır yaralanan bir gazeteci arkadaşımızı ziyaret etmek veya bunun benzerleri tamamen insani amaçlıdır'' dedi.
Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, toplantının oldukça kapsamlı geçtiğini belirterek, bazı bakanların sunum yaptığını söyledi.
Bülent Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, 12 Eylül 2010 referandumunda Anayasa'ya konulan, ''Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili'' madde üzerine hazırlanan kanun taslağı hakkında bilgi verdiğini belirtti. Arınç, tasarının genelde olumlu karşılandığını ancak bazı konular üzerinde yapılan çalışmaların gözden geçirilmesine karar verildiğini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın AFAD'ın çalışmaları ve özellikle Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili sunum yaptığını dile getiren Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in ise şehit ve gazi yakınları, engelli vatandaşlar ve 65 yaş üzerinde olanların toplu taşıma araçlarından ne şekilde yararlanabilecekleri hakkında sunum yaptığını kaydetti. Arınç, bununla ilgili olarak çalışmanın tamamlanmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın kamuoyunu bilgilendireceğini belirtti.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da yine Avrupa Birliği ile ilgili sunum yaptığını kaydeden Arınç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın ise kurula bilgi verdiğini anlatarak, ''Şubat ayı içerisinde tamamlanan ve bitirilen il dışı eş durumu atamaları konusunda bilgi verdi. Bir de il içi eş durumu atamaları konusunda da önümüzdeki günlerde atamaların tamamlanacağını ifade etti'' diye konuştu.
Bülent Arınç, Bakan Nabi Avcı'nın okullardaki süt uygulamasının devam edeceğini ve engelli öğretmen adaylarının atamalarının yapılabilmesi için bakanlık olarak yapılan çalışmaları Bakanlar Kurulu'na ayrıntılı olarak takdim ettiğini dile getirdi.
Arınç, Başbakan Erdoğan'ın yarınki grup konuşmasında öğretmenlere müjde verebileceğini ifade ederek, ''Burada öğretmenlerimiz için, öğretmen adaylarımız için müjdeli bazı hususlarımız var. Sanıyorum ki Sayın Başbakanımız yarın ki grup toplantımızda bu konularda ayrıntılı bilgiler vermiş olacak'' dedi.
 
İmralı'yı ziyaret edecek ikinci heyet
 
[PAGE]
 
İmralı'yı ziyaret edecek ikinci heyet
 
''Bu hafta içinde İmralı Adası'na görüşme için ikinci bir heyetin gitmesi söz konusu. Bu konu görüşüldü mü?'' sorusu üzerine Arınç, şu yanıtı verdi:
''Bu konuşulmadı. Dolayısıyla Adalet Bakanımız kendisine yapılan müracaatı ne zaman değerlendirirse sanıyorum bu ziyaret olacaksa o tarihte olacak. Ama bugünkü yoğun gündem içerisinde de aslında hiçbir Bakanlar Kurulu toplantısında da bu konuyu hedef alarak bir görüşme yapmış değiliz. Ama yarın biz Başbakanımızın başkanlığında Resmi Konut'ta bir çalışma toplantısı yapacağız. Dördüncü Yargı Paketi ile ilgili olduğunu söyleyebilirim. Aslında bugün Bakanlar Kurulu'na da gelebilirdi. Ancak daha önceki toplantılarda esas itibariyle bu paketteki maddeler üzerinde olumlu görüşler bildirilmişti. Sadece bir, iki veya üç madde üzerinde de teknik bir çalışma yapmaya gerek duyulmuştu. Adalet Bakanımız o konudaki çalışmalarını tamamladığını ifade etti. Yeni bir Bakanlar Kurulu toplantısına gerek duymadan Bakanlar Kurulu'ndan bu konudaki görevli arkadaşlarımız yarın Başbakanımızla birlikte toplantı yapacaklar. Eğer üzerinde karar vermiş olursak geldiğimiz noktayı Sayın Adalet Bakanımız sizlere mutlaka bildirecektir.''
''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bugün bir sunum yapmasını bekliyorduk. Geçtiğimiz hafta da gündeme gelmişti Personel Kanunu'yla ilgili olarak. Gündeme geldi mi? Gelinen nokta nedir?'' sorusunu ise Arınç, ''Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, geçen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda kapsamlı bir sunum yaptı. Bu sunum üzerine çalışmaların yapılması kararı alındı. O çok kapsamlı bir çalışma. Yani Devlet Personel ile ilgili, 657 ile ilgili, çalışanların farklı statülerdeki konumlarıyla ilgili... Bu çalışmayı Sayın Bakanımız sürdürüyor. Hem taraflarla ilgili olarak sürdürüyor, bunların içerisinde kamu sendikaları, işçi sendikaları da dahil olmak üzere... Ama henüz sonuçlanıp ne olarak Bakanlar Kurulu'na getirilmiş değil. Bu Bakanlar Kurulu'nun gündeminde de yer almadı'' diye yanıtladı.
 
Başbakan Erdoğan'ın Saygun'u ziyareti
 
[PAGE]
 
Başbakan Erdoğan'ın Saygun'u ziyareti
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''emekli Orgeneral Ergin Saygun'u ziyaret etmesini, nasıl yorumladığı'' sorusu üzerine Arınç, şunları kaydetti:
''Ziyaretler farklı bir şekilde devam etti. Geçmiş olsun telefonları yapıldı. Ben de sizin arkadaşlarınızdan, hepimizin arkadaşı değerli Didem Tuncay'ı ziyarete gitmiştim. Bu ziyareti başka arkadaşlarımız da yaptılar. Bunların hepsini ben şahsen olumlu buluyorum. Yani ağır bir şekilde rahatsızlık geçiren bir kişinin, kızı, eşi ve oğlunun yanında ziyaret edilmiş olması, geçmiş olsun dileklerinin iletilmiş olmasıyla bir patlamada ağır yaralanan bir gazeteci arkadaşımızı ziyaret etmek veya bunun benzerleri tamamen insani amaçlıdır. Bunu eleştirenler yok zannediyorum. Bazı gazetelerde, bazı köşe yazarları veya bazı siyasetçiler farklı şekilde yorumlamış olabilirler. Ama doğrudan ve karşıdan bu yapılan ziyaretin uygun olmadığını söyleyecek bir kişi ben bugüne kadar dinlemedim. 'Geç kalınmış' diyen var, 'iyi oldu' diyen var, 'insani oldu' diyen var. Bir taraftan da 'İşte bunlar belli davaların sanıklarıdır. Siz bunları ziyarete giderseniz onların pozisyonlarını güçlendirmiş olursunuz' anlamına gelen tweet atanlar, yazı yazanlar da var. Türkiye özgür bir ülke. Herkes söyleyecektir. Ama genelde bu ziyaretin insani bir amaçla yapıldığı ve bir ağır hastanın ziyaret edilmesinin vicdanlarda yer bulduğu şeklindedir.''
''Paris'te öldürülen 3 PKK'lı kadınla ilgili yeni bilgiler geldi mi?'' sorusu üzerine Arınç, ''Hayır. Bugün bu konuda hiçbir görüşme olmadı. Doğrusu diğer gündem maddeleri arasında böyle bir konuyu da kimse, arkadaşımız dile getirmedi. Doğrudan da zaten bizi ilgilendirmiyor. Paris'te meydana gelen bir olay. Şüphesiz orada ölenlerin Türkiye ile ilgili bağlantılarını hepimiz biliyoruz. Yapılacak soruşturma ve varılacak netice şüphesiz bizi de ilgilendirir. Ama henüz o aşamada olmadığını düşünüyoruz. En son bir kişi üzerinde soruşturma derinleştirilmişti. Ama bir davanın açıldığını veya yargılamanın başladığını ben şahsen duymadım. Konu ilgili arkadaşlarımızın takibindedir'' karşılığını verdi.
 
Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye ziyareti
 
''Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'yi ziyareti ile AB sürecinde yeni bir gelişme beklemeli miyiz?'' sorusu üzerine Arınç, şunları söyledi:
''Doğrudur. Eğer büyük bir aksilik olmazsa Şansölye Angela Merkel, 25 Şubat Pazartesi günü Türkiye'yi ziyaret edeceklerdir. Bir ihtimal de 26 Şubat Çarşamba sabahı kendileri bir görüşme talebinde bulunmuşlardır şahsımdan. Türkiye'deki azınlıklar ve cemaatlerle ilgili olarak bilgi almak istediklerini ifade etmişlerdir. Ben bundan şahsen memnun olduğumu ifade etmeliyim. Çünkü doğrudan kendisine bazı bilgiler verme imkanımız olacak. Ama 26 Şubat bildiğiniz gibi aynı zamanda Milli Güvenlik Kurulu'nun toplandığı gündür. Yani tarih olarak o tespit edilmiştir. Sanıyorum sabah saatlerinde de böyle bir görüşme yapılacaktır.
Almanya'nın pozisyonunda, Türkiye'ye karşı ben şahsen olumlu değişiklikler olacağını düşünüyorum. Fransa'dan da beklediğimiz gibi... Ama Türkiye'yi ziyaretleri önemlidir. O gün tamamen doludur, programları itibariyle. Hepimiz 25 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret edecek olan Merkel'in bu konularla ilgili açıklamalarını bekleyeceğiz. Sayın Başbakanımızın, AB'ye yönelik hem eleştirileri, hem de Türkiye'nin konumunu yeniden güçlendirecek ifadeleri hepimizin dikkatini çekmektedir. Almanya'nın bundan etkileneceğini ben şahsen tahmin ediyorum.''