4+4+4'ü AYM'ye götürdüler

CHP, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasanın şekil bakımından iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasanın şekil bakımından iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
 
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Yüksek Mahkeme'ye yaptıkları başvurunun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Tarhan, kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen 6287 sayılı yasanın şekil bakımından iptali için Yüksek Mahkeme'ye başvuru yaptıklarını belirterek, yasanın esası itibariyle eğitimde fırsat eşitliğini engelleyen, gençlerin seçme iradesine zincir vuran, din istismarını özendiren, laik, demokratik, hukuk devletinin güçlenmesine engel olacak bir yasa olduğunu ileri sürdü.
 
Esasa ilişkin başvuru haklarının saklı kalmak kaydıyla şekle ilişkin başvuruda bulunduklarını kaydeden, Tarhan, "Özellikle yasanın kabul ediliş biçimi parlamenter rejimdeki tüm teamüllerin, iç tüzüğün ilgili kurallarının, hükümlerinin, Anayasa'nın ihlali söz konusudur yapım sürecinde. O yüzden şekil bakımından sonuç oylamayı etkileyen, esası etkileyen bir süreç söz konusudur. O yüzden şekil bakımından Anayasa'ya aykırılığı ve iç tüzük hükümlerine aykırılığı iddiasıyla başvurumuzu yapmış bulunuyoruz" diye konuştu.
 
Bir gazetecinin "Mahkemenin kararına göre mi esasa ilişkin başvuruyu değerlendireceksiniz?" sorusu üzerine Tarhan, "Elbette o süreci bu karar etkileyecektir. Yürürlüğün durdurulması ve şekil bakımından iptali talebimiz oldu" karşılığını verdi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in açıklamaları ve tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin soru üzerine de Tarhan, sürecin işlediğini, açıklama yapmayı doğru bulmadığını kaydetti.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir