5. tur görüşmeleri İstanbul'da

Babacan, Mısır Dışişleri Bakanı Geyt'le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında İsrail-Suriye görüşmelerine değindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail ile Suriye'nin Türkiye'nin aracılığıyla yürüttüğü barış görüşmelerinin beşinci turunun, 18-19 Eylül'de İstanbul'da yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Babacan, Ankara'ya ziyarette bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Babacan ve Ebul Geyt soruları yanıtladı. Babacan, İsrail-Suriye aracılı görüşmeleriyle ilgili bir soru üzerine, görüşmelerin içerik olarak mümkün olduğunca iki tarafın bilgisi dahilinde devam ettiğini belirterek, "İsrail ve/veya Suriye ikisi birden istemedikçe, görüşmelerin içeriğiyle ilgili herhangi bir şey biz açıklayamıyoruz. Ancak hem İsrail'in, hem Suriye'nin mutabakatı varsa bir açıklama yapılabiliyor. Biz de, onların içerikle ilgili mahremiyet kaygılarına saygı duyuyoruz." dedi.

 İsrail'in görüşmelerdeki başmüzakerecisinin istifa ettiğinin hatırlatılması ve yeni bir müzakerecinin atanıp atanmadığının sorulması üzerine de Babacan, "Onların kendi iç hukuk süreci tamamlanmak üzere diye biliyorum ve Sayın Turboviç'in resmen yetkilendirilmesi belki bugünlerde tamamlandı ya da tamamlanacak olabilir. Eğer İsrail tarafından herhangi bir gecikme söz konusu olmazsa, 18-19 Eylül'de 5. turun İstanbul'da yapılması öngörülüyor" diye konuştu.

İran'ın nükleer programına ilişkin bir soru üzerine de Babacan, nükleer program konusunda altı ülkenin İran'a sundukların bir paket ve bir yol haritası olduğunu ve bu altı ülkeyle İran arasında görüşmelerin devam ettiğini hatırlatarak, "Bizim politikamız çok açık; biz bölgemizde nükleer silah istemiyoruz" dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt ise, İran'ın nükleer programı konusunun barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğini ve Ankara'ya ziyaretinden önce Kahire'de Javier Solana ile görüştüklerini söyledi. Ebul Geyt, ülkesinin nükleer silahlara karşı olduğunu ve konunun barışçıl yollarla çözümlenmesini desteklediklerini kaydetti.