54 ülke ile 103 temsilcilikte sandık kurulacak

Başbakan Yardımcısı İşler, yurt dışında yaşayan seçmenleri cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanabilmesi için 54 ülke ile 103 temsilcilikte sandık kurulacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanabilmelerine ilişkin alınan tedbirler hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Ağustos ayında gerçekleştirilecek seçimlerde cumhurbaşkanının ilk defa millet tarafından seçileceğini anımsattı.

İşler, cumhurbaşkanlığı seçiminde, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da ilk defa bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda oy vereceğine dikkati çekti.

Seçim dolayısıyla büyükelçilik ve konsolosluklarda gereken bütün tedbirlerin alındığını bildiren İşler, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanı seçiminde oylarını kullanabilmeleri için de 54 ülkede ve 103 ayrı temsilcilikte sandık kurulacağını bildirdi.

İşler, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde demokratik haklarını kullanmak için sandık başına gitmeye davet ediyorum" dedi.

"Yurtdışı Seçmen Kütüğü kayıtları kontrol edilmeli"

Başbakan Yardımcısı İşler, yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri için öncelikle Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıt yaptırmaları gerektiğini ifade ederek, şu hatırlatmalarda bulundu:

"Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz hangi temsilcilik bölgesinde kayıtlı olduğunuzu 'www.ysk.gov.tr' adresinin 'Yurt Dışı Seçmen Sorgulama' bölümünden sorgulayabilirsiniz. Yurtdışı Seçmen Kütüğünde kaydı bulunmayan veya adres kaydı bulunduğu halde güncel olmayan vatandaşlarımızın 2 Temmuz 2014, Türkiye saati ile 17.00'ye kadar adres beyanında bulunmaları gerekmektedir.

Yurtdışı Seçmen Kütüğü, 2-9 Temmuz tarihleri arasında Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesinde ilan edilecektir. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın, 9 Temmuz tarihi, Türkiye saatiyle saat 17.00'ye kadar YSK'nın internet sitesinden seçmen kütüğünde kayıtlarının bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri, şayet kayıtları bulunmuyorsa itiraz etmeleri gerekmektedir.

Oy kullanma süresi 1 günden fazla olan ülkelerde (Almanya, Fransa gibi) oy kullanacak olan vatandaşlarımızın YSK'nın internet sitesinden oy kullanacakları gün ve saat ile ilgili randevu almaları gerekmektedir. 21-25 Temmuz tarihleri arasında oy kullanmak için randevu alınabilecektir. 21 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saatiyle 08.00 ile 25 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye saatiyle 17.00 arasında randevu almayı unutmayınız. YSK'nın internet sitesine girerek randevu almayan seçmenlerin oy kullanacakları tarih YSK tarafından otomatik olarak belirlenecek ve 26 Temmuz tarihinde ilan edilecektir.

Oy kullanma süresi 1 gün olan ülkelerde ise seçmenlerin randevu almasına gerek yoktur. Bu ülkelerde oy kullanacak seçmenlerin oy kullanacakları saat aralığı ve sandık numarası Yüksek Seçim Kurulunca otomatik belirlenecektir. Seçmenler, hangi saat aralığında ve sandıkta oy kullanacağını 26 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 'www.ysk.gov.tr' internet adresinden öğrenebilecektir.

Belirlenen oy verme gününde ve saatinde oyunuzu kullanmanız zorunluluktur. Belirlenen oy verme gününde ve saatinde oyunu kullanamayan seçmenlerin, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oylarını verebilecekleri YSK tarafından karara bağlandı."

"Gümrük kapılarında oy kullanılabilecek"

İşler, yurt dışında bulunan vatandaşların gümrük kapılarında oy kullanmalarına yönelik uygulamanın devam edeceğini, cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu için 26 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında gümrük kapılarında oy kullanılabileceğini bildirdi.

Bu tarihlerde Türkiye'de bulunan yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların sadece yurda girişi ve çıkışı sırasında değil, oy verme süresince giriş ve çıkış yapmadan gümrük kapılarında oyunu kullanabileceklerini vurgulayan İşler, şunları kaydetti:

"Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız bulundukları ülkelerde cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için genel olarak 31 Temmuz-3 Ağustos 2014 tarihleri arasında oy kullanabilecektir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise 17-20 Ağustos 2014 tarihlerinde oylarını kullanabileceklerdir. Yurt dışında oy kullanılacak gün sayıları ülkelere göre farklı belirlendiği için bu tarihlerin büyükelçilik ve konsolosluklar aracılığıyla öğrenilmesi gerekmektedir.

Yurt dışındaki seçmenler büyükelçilik ve konsolosluk binalarında oylarını kullanabileceği gibi kiralanan stadyum, spor salonu veya fuar merkezlerinde oy kullanabileceklerdir. Örneğin Berlin'de 'Olimpiyat Stadı'nda, Hannover, Essen ve Köln'de ise fuar merkezinde oy kullanılabilecektir. Vatandaşlarımızın büyükelçilik veya konsolosluklardan nerede oy kullanılacağına ilişkin bilgi almaları gerekmektedir.

Yurt dışında oy kullanma sırasında seçmenlerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaportundan birini ibraz etmesi yeterli olacaktır.

Yurt dışında kurulacak sandıkların başında sandık başkanı ve sandık görevlisinin yanı sıra üç siyasi partinin birer temsilcisi de yer alacaktır. Sandıklarda kullanılan oylar zarflar açılmadan mühürlü torbalara konularak büyükelçilik ve konsolosluklardaki güvenli odalarda saklanacak,THY uçaklarıyla ve 'diplomatik kurye' ile Türkiye'ye ulaştırılacaktır. Oyların kullanılması, mühürlenmesi, saklanması ve Türkiye'ye getirilmesi aşamasında siyasi parti temsilcileri bulunacaktır. 10 Ağustos günü yurt dışından gelen oylar, yurt içinde kullanılan oylarla aynı saatte açılarak Ankara'da Yurtdışı İlçe Seçim Kurulunda sayımı yapılacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir