6 İyon kentini buluşturan tematik yol için rota hazır

İzmir’de ‘Yarımada Kalkınma Strateji Planı’nın önemli adımlardan biri olan “tematik yol”un rota belirleme çalışmaları tamamlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP - İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yarımadası’nın tanıtımı için hayata geçirdiği projelerden biri olan ve tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayacak “tematik yol” için çalışmalarını sürdürüyor. Tali güzergahlarla birlikte 700 kilometreye ulaşan “İyon Yolu” için ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülen rota belirleme çalışmalarının ardından sıra saha çalışmalarına geldi. Oluşturulan el kitabı ve haritanın ardından ekipler, bölgeye gidecek turistler için uluslararası standartta bilgi ve yön tabelaları ile rota üzerinde yön işaretlemelerine başladı. İlk etapta 51 kilometrelik Germiyan-Barbaros-Urla- İçmeler-Özbek-İskele, 18 kilometrelik Germiyan-Ildır-Gerence Körfezi ve 17 kilometrelik Barbaros-Balıkova rotalarında 41 ayrı noktada 93 yön tabelası ile 6 bilgi panosu yerleştirildi. 

Diğer güzergahlarda devam eden işaretlendirme çalışmalarının yanı sıra, rotayı kullanmak isteyenlere online bilgilendirme sunacak ‘mobil rehber’ uygulaması için de çalışmaların devam ettiği bildirildi. 

Tematik yol 

Büyükşehir Belediyesi, kentin güneybatı aksında kurulmuş 6 antik İyon kentini (Ephesos, Kolophon, Lebedos, Teos, Klazomenai ve Erythrai) birbirine bağlayarak Karaburun yarımadasını saracak “tematik yol” için yürüyüş,

bisiklet, tarih, bağ, zeytin ve deniz olmak üzere 6 rota oluşturmuştu. Yarımada tarih yolunun bisiklet rotası ile Eurovelo Avrupa Bisikletli Turizm ağına, bağ rotası ile Wine Cities ağına, zeytin rotası ile Gurme Şehirler ağı Delice ve Slow Food’a dahil olması öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenlenecek ultra maratonlar, macera, orientiring, bisiklet, su sporları yarışları ve bölgeye özgü tematik şenlikli festivallerle 450 kilometrelik rotaya ulusal ve uluslararası nitelik kazandırmayı hedefliyor. Selçuk Efes’ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai’ye, oradan Karaburun’a ulaşacak ara güzergahların eklenmesiyle 700 kilometreyi bulan tematik yol sayesinde bölgenin tarihsel, doğal ve sosyokültürel değerleri tanıtılacak ve yerinde görülmeleri sağlanacak. 

Köylüye ek gelir sağlanması hedefleniyor 

Yarımada tarihi yolunda dünyada alternatif turizm odaklı çalışmalar arasında olan doğa sporları temeline dayanması nedeniyle, bölgede yeni bir turizm profili oluşmasına da olanak sağlayacak. Doğa sporcuları, izcilik kulüpleri, bisiklet kulüpleri, su sporları, zeytin ve bağ üretim alanlarına ilgi duyanların çekim merkezi olacak proje, hazırlanacak kamp ve rekreasyon alanlarıyla da İzmirlilere günübirlik “doğaya kaçış” imkanı yaratacak. 

Çeşme, Kuşadası, Efes merkezli tarih ve deniz turizmi için bölgeye gelen turistlerin en az 1 veya 2 günlük turlarla Yarımada tarih yoluna gelmeleri sağlanarak kırsalın yerelde kalkınması için önemli bir adım atılacak. Rotanın geçtiği köylerde kamp alanları, pansiyonculuk ve günübirlik hizmetler için küçük aile işletmelerinin kurulması desteklenerek köylüye yeni iş alanı ve ek gelir sağlanması hedefl eniyor. Köylerde üretici pazarı, köy pazarı veya yeryüzü pazarı niteliğinde pazarlar kurularak ve şenlikler organize edilerek “tüketicinin üreticinin ayağına götürülmesi” de hedefl er arasında yer alıyor.

Ege ve adalarda 12 şehir devleti kurdular 

İlkçağda, Anadolu’nun batı kıyılarına Yunanistan bölgesinden gelen İyon kavimleri Ege kıyılarında ve adalarda yerleşerek 12 şehir devleti kurdu. Kısa sürede batının birer uygarlık merkezi haline gelen bu şehirler Efes, Kolofon, Milet, Mydnos, Priene, Teos, Erythrae, Klazomenai, Phokaia (Foça), Smyrna (İzmir), Samos (Sisam) ile Khios ‘dan (Sakız) oluşuyor. Bu antik kentler içinde Efes ve Milet döneminin kültür ve uygarlık merkezleri olarak gelişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir