7. Uluslararası Robot Yarışması gerçekleştirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye'nin köklü kurumlarından Gedik Holding bünyesinde yer alan Gedik Kaynak'ın desteğiyle, lise ve yükseköğretimde öğrenim gören meslek ve teknik eğitim öğrencilerinin endüstriyel otomasyon ve robot teknolojileri alanındaki çalışmalarının tanıtılması amacıyla düzenlenen 7. Uluslararası Robot Yarışması, 2 - 4 Mayıs tarihleri arasında Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.  Gedik Üniversitesi öğrencilerinin de katıldığı yarışmayı "Temalı Robot" kategorisinde Yenimahalle Endüstri Meslek Lisesi, "Çizgi İzleyen" kategorisinde Yerköy Endüstri Meslek Lisesi, Sumo kategorisinde Karabük Üniversitesi, Mini Sumo kategorisinde  Adil Karaçam Endüstri Meslek Lisesi ve "Robotino" kategorisinde İSOV Dinçkök Endüstri Meslek Lisesi birinci oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Ekonomik İş Birliği Teşkilatı (EİT) Eğitim Enstitüsü'nün iş birliğinde 2007 yılından bu yana organize edilen Uluslararası Robot Yarışması'nın 7.'si, Türkiye'nin köklü kurumlarından Gedik Holding bünyesinde yer alan Gedik Kaynak'ın desteğiyle gerçekleştirildi. 2 Mayıs Perşembe günü Sinan Erdem Spor Salonu'nda başlatılan yarışmanın açılışını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yaptı.

Lise ve yükseköğretimde öğrenim gören meslek ve teknik eğitim öğrencilerinin endüstriyel otomasyon ve robot teknolojileri alanındaki çalışmalarının tanıtılmasının yanı sıra; mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin arttırılması amacıyla düzenlenen 7. Uluslararası Robot Yarışması kapsamında lise ve üniversiteli öğrenciler tarafından tasarlanan toplam 1.245 robot yarıştı. Robotlar, teknik heyeti üniversitelerin öğretim üyelerinden, hakemleri ise üniversitelerin robot topluluğu temsilcileri ile sektör temsilcilerinden oluşan bir jüri tarafından; Temalı Robot, Çizgi İzleyen Robot, Sumo Robot, Mini Sumo Robot ve Robotino (Hareketli Robotlar) olmak üzere beş kategoride değerlendirildi.
2013 yılının UNESCO tarafından Piri Reis yılı olarak kutlanması dolayısıyla,  7. Uluslararası Robot Yarışmasının teması Piri Reis; sloganı ise "AHİCAN Keşifte" olarak belirlendi. Gedik Üniversitesi öğrencilerinin de katıldığı yarışmayı Gedik Üniversitesi öğrencilerinin de katıldığı yarışmayı "Temalı Robot" kategorisinde, Yenimahalle Endüstri Meslek Lisesi, "Çizgi İzleyen" kategorisinde Yerköy Endüstri Meslek Lisesi, Sumo kategorisinde Karabük Üniversitesi, Mini Sumo kategorisinde  Adil Karaçam Endüstri Meslek Lisesi ve "Robotino" kategorisinde İSOV Dinçkök Endüstri Meslek Lisesi birinci oldu.
Yarışmayı kazanan katılımcılar, ödüllerini Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz ile İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız katılımıyla 4 Mayıs Cumartesi günü düzenlenen ödül töreninde teslim aldı.
7. Uluslararası Robot Yarışması'nın destekçileri arasında yer alan Gedik Kaynak, yarışma alanında kurduğu stantta kendi üretimi olan Geka robotlarını da tanıttı.