740 dokunulmazlık dosyası var
Meclis Başkanı 24. Dönem 1. ve 2. Yasama Dönemi'ni değerlendirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 24. Dönem 1. ve 2. Yasama Dönemi'nde yapılan en önemli faaliyetin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması ve yeni anayasa çalışmalarının başlatılması olduğunu söyledi.
Çiçek, 24. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı faaliyetleri hakkında TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Meclis Başkanı seçildiği 4 Temmuz 2011'den bugüne kadar 1 yıl geçtiğini anımsatan Çiçek, bu süre içerisinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Millet adına yasama, denetim ve temsil görevini yerine getiren TBMM'nin, yoğun bir çalışma dönemini geride bıraktığını belirten Çiçek, siyasi partilerin genel başkanlarına, divan üyelerine, grup başkanvekillerine, milletvekillerine, Meclis personeli ve basına teşekkür etti.
Çiçek, "Geçmiş dönemlerden farklı olarak Meclisimiz bu döneme yemin krizi ve tutuklu milletvekillerinin durumu gibi iki önemli sorunla başladık. Yemin krizi bir süre sonra çözüldü ancak tutuklu milletvekillerinin durumları bütün yasama sürecini etkiledi. Böylesine zor bir dönemde görev yapan değerli milletvekillerimizin her birine özverili çalışmalar nedeniyle teşekkür ediyorum" dedi.
Cemil Çiçek, TBMM Başkanı olarak görev yaptığı 1 yıllık süre içerisinde, sivil toplum örgütlerinden, üniversitelerden ve iş çevrelerinden bin 566 heyetle görüştüğünü, davet edildiği 163 sosyal ve kültürel programa katıldığını anlattı.
Bu yılın sonuna kadar taslak metin
Bu yasama yılı içerisinde yaptıkları en önemli faaliyetin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması ve yeni anayasa çalışmalarının başlatılması olduğunu ifade eden Çiçek, 19 Ekim 2011'de çalışmalarına başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilerin eşit sayıda temsiline dayandığını anımsattı.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş aşamasını ve çalışmalarını anlatan Çiçek, komisyon bünyesinde oluşturulan 3 alt komisyonun, Nisan ayı sonuna kadar 160 kamu kurumu, üniversite, sivil toplum kuruluşu gibi kuruluş temsilcilerini dinlediğini dile getirdi.
Çiçek, komisyonun web sayfasını bugüne kadar yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret ettiğini, 66 bin 15 kişinin görüş bildirdiğini, komisyona posta yoluyla bin 50, e-posta yoluyla ise bin 872 kişi veya kuruluş tarafından görüş iletildiğini bildirdi.
Çiçek, Komisyonun, Mayıs ayı başından itibaren yazım aşamasına geçtiğini, Yazım Komisyonu oluşturduğunu, komisyonun liderlerle de görüştüğünü anımsattı.
Dokunulmazlık dosyaları
2. Yasama Yılında yapılan önemli faaliyetlerden birinin de TBMM Siyasi Etik Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması olduğunu belirten Çiçek, siyasette açık, dürüst ve hesap verebilir bir anlayışın yerleştirilmesi ve siyasi etik konusunun ayrıntılı olarak incelenip etik ilkelerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyonun, 8 Mayıs 2012'de kendisinin başkanlığında ilk toplantısını yaptığını, şu ana kadar 6 toplantı gerçekleştirdiğini anlattı.
Çiçek, Meclis Başkanlığı'na bu dönemde 381 kanun tasarısı ve 738 kanun teklifi sunulduğunu, bu tasarılardan 103'ü, kanun tekliflerinden ise 53'ünün kanunlaştığını, 2 kanunun Cumhurbaşkanı'nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderildiğini, 1 tasarının da Başbakanlığın talebi üzerine iade edildiğini bildirdi.
Halen 189 kanun tasarısı ve 15 kanun teklifinin, Genel Kurul gündeminde, 87 kanun tasarısı ile 669 kanun teklifinin komisyonlarda bulunduğunu kaydeden Çiçek, "23. Yasama Dönemi'nden intikal eden 235 ve 24. Dönemde TBMM Başkanlığı'na sunulan 35 KHK ile birlikte toplam KHK sayısı 270'e ulaşmıştır. Bir KHK kanunlaşmış olup, halen 269 KHK ilgili komisyonlarda bulunmaktadır" diye konuştu.
Yasama dokunulmazlıkları konusunda 23. Dönemden intikal eden 481 tezkere ile birlikte 24. Dönemde toplam yasama dokunulmazlığı tezkeresi sayısının 740 olduğunu bildiren Çiçek, dokunulmazlık dosyası denilince, kamuoyunda "740 yolsuzluk var" şeklinde yanlış bir değerlendirme bulunduğunu kaydetti. Bunun Meclis'in itibarı açısından da önemli olduğunu dile getiren Çiçek, zaman zaman eksik bilgiye dayalı olarak yazı ve yorumların yapıldığını bildirdi.
Çiçek, bunun doğru olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu 740 dosyadan 193 tanesi PKK terör örgütünün propagandasını yapmak, 161 adedi toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, 118 adedi suç ve suçluyu övmek, 39 örgüt üyesi olmak, 39'u seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki kanuna muhalefet, yani güneş battıktan sonra toplantı yapmak gibi. Diğerleri de daha çok hakaret, yayın yoluyla hakaret vesairedir. 740 dokunulmazlık dosyası var, bunlar 101 milletvekiliyle alakalıdır. Demek ki 'Meclis'te bu kadar yolsuzluk yapan insan var' tarzında haksız yersiz değerlendirme sözkonusu olmaktadır. Basın mensubu arkadaşlarımızın bu konuyu özel bir şekilde kamuoyuna aktarmalarını rica ediyorum. Aksi takdirde Meclis'in itibarı açısından da farklı değerlendirmelere konu olmaktadır."