8 askere tutuklama istemi

7 muvazzaf subay ile emekli Kurmay Albay Bülent Tunçay, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye gönderildi. Fırtına ile Örnek, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen yedi muvazzaf subay ile emekli Kurmay Albay Bülent Tunçay, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye gönderildi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca sorgulanan Albay Mehmet Yoleri'nin de aralarında bulunduğu yedi muvazzaf subay ile emekli Kurmay Albay Tunçay, tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edildi.

Fırtına ve Örnek serbest bırakıldı

 ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı nezaretinde savcılık sorguları yapılan emekli Orgeneral Fırtına ve emekli Oramiral Örnek, serbest kaldı.

Emekli Tuğgeneral Tanyeli Adliyeye getirildi.

 ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden bir polis aracıyla adliyeye getirilen emekli Tuğgeneral Tanyeli, hakim ve savcıların kullandığı kapıdan içeriye alındı.

Fırtına ve Örnek adliye'den ayrıldı

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında savcılık sorgularının ardından serbest bırakılan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, adliyeden ayrıldı.

Emekli Orgeneral Fırtına ile emekli Oramiral Örnek, serbest bırakılmalarının ardından geniş güvenlik önlemleri altında özel araçlarla ayrı ayrı adliyeden çıktı.

Fırtına'nın açıklamaları

Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldıktan sonra Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinden ayrılırken gazetecilere açıklama yapan emekli Orgeneral Fırtına, şunları kaydetti:

"Gerek şahsıma gerek Hava Kuvvetlerine gerekse kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik doğruymuş gibi gösterilen hususlardaki eksiklikleri, yanlışlıkları açıklamak için, yapılmakta olan hukuki bir sürecin aydınlatılması için buradaydım. Bunu yeteri kadar yaptığıma inanıyorum ve şu an aranızdayım. Bu haklarımın sağlanmasında bana yardımcı olan avukatlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bana zaman ayırdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Yanlış anlaşılmaları düzeltmeye çalıştığımı söyledim."

"Delilleri karartma teşebbüsü olmadığı için serbest bıraktık"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek'in serbest bırakılmasına ilişkin, "Aralık ayında yine ifadelerini alıp serbest bırakmıştık. Delilleri karartma teşebbüslerine rastlamadık. Dolayısıyla 2-3 ay önce serbest bıraktığımız halde adreslerini terk etmedikleri için bu gerekçeyle kaçmayacakları düşüncesiyle serbest bıraktık" dedi.

Çolakkadı, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çolakkadı, "İki paşayı serbest bıraktık. Aralık ayında yine ifadelerini alıp serbest bırakmıştık. Kaçmadılar. Aradığımızda yeni suçlarından dolayı tekrar adreslerinde bulduk. Delilleri karartma teşebbüslerine rastlamadık. Tutuklamanın en önemli sebebi, kaçma ve delilleri yok etme ihtimali. Dolayısıyla 2-3 ay önce serbest bıraktığımız halde adreslerini terk etmedikleri için bu gerekçeyle kaçmayacakları düşüncesiyle serbest bıraktık" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Haklarındaki soruşturma devam ediyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine de Çolakkadı, "Tabii devam ediyor. Sadece serbest bıraktık, soruşturma sürüyor. Şu an için içeriğine giremiyorum. Yani serbest bırakma gerekçemiz bu" dedi.

Çolakkadı, "Arama ve gözaltına almaların usulsüz olduğu" yönündeki iddialara ilişkin soruları yanıtsız bırakarak, adliyeden ayrıldı.

 Saygun serbest bırakıldı

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, savcılık sorgusunun ardından denetimli olarak serbest bırakıldı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından sorgulanan emekli Orgeneral Saygun, hakkında denetimli serbestlik hükmü uygulanarak serbest bırakıldı. 

Saygun, bu kararın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakarak sivil bir araçla adliyeden ayrıldı

Bu konularda ilginizi çekebilir