8. Dağ Filmleri Festivali 28 Şubat'ta başlayacak

Türkiye'nin, doğa, keşif ve macera konulu ilk ve tek film festivalinde, 10'u yerli 31'i yabancı toplam 41 film ücretsiz gösterilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dağ Kültürü Derneği ile Mineral Event tarafından bu yıl "Sınırlarını Keşfet" temasıyla düzenlenen 8. Dağ Filmleri Festivali, 28 Şubat-3 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
"Türkiye'nin, doğa, keşif ve macera konulu ilk ve tek film festivali" olma özelliği taşıyan Dağ Filmleri Festivali'nin galası, 28 Şubat'ta Fransız Kültür Merkezi'nde yapılacak. Festivalin açılışında "Buzu Aşmak" filmi gösterilecek.
Festivale, Fransız Kültür Merkezi'nin yanı sıra Galatasaray Aynalı Geçit ev sahipliği yapacak.
Festivalin, dünya festivallerinde gösterilen 500'den fazla film arasından seçilen 2013 seçkisi, 10'u yerli 31'i yabancı olmak üzere toplam 41 filmden oluşuyor.
Filmler; "Ülkemizden", "Dünyadan", "Keşif Ruhu", "Doğa-Çevre-İnsan", "Su Dünyası", "Bisiklet", "Kayak", "Autrans Özel Seçkisi" ve "Doğa Filmleri Yarışması Finalistleri" olmak üzere 9 tema başlığı altında toplanacak.
Seçkide; rafting, dalış, dağcılık, kaya tırmanışı, base jump, kayak, dağ bisikleti gibi doğa sporlarının yanı sıra çevre ve doğa belgeselleriyle gezi, keşif ve insan hikayeleri de yer alacak.
Bu yılın en çarpıcı teması "Dünyadan" bölümünde 6 film beyaz perdeye yansıyacak. Bu tema altında ünlü İtalyan dağcı Simone Moro'nun Everest'e tırmanışını anlatan ödül şampiyonu "Düşlerin Etkisinde" filmi dikkati çekiyor.
Festivalde, "Georgena Terry", "Yaşamak Güzel, Yaşatmak Da", "İran-Volkanlarla Yaşamak", "Steppen", "Ana Kampta 40 Gün", "Afgan Pamir'in Tutsakları" filmleri izleyiciyle buluşacak.
 
Festivalde ilk kez çocuk filmi gösterilecek
 
Festival bu yıl ilk kez bir çocuk filmini programına aldı. Çocuk ve çocuk kalanların kaçırmaması gereken "Katerina ve Sihirli Rastlantı" adlı film, 8 yaşındaki Katerina'nın doğayla ilişkisini anlatıyor.
Fransa Autrans Dağ Filmleri Festivali işbirliğiyle hazırlanan "AUTRANS Özel Seçkisi"nde, festivalde ödül kazanan 4 film yer alacak. Türkiye'de çekilen "Yörük" ve "Çay mı Elektrik mi?" bölümün dikkat çekici filmlerinden.
Festivalin "Kayak" teması kapsamında aralarında "Özgürlük Sandalyesi" adlı filmin de bulunduğu 3 yapım, "Su Dünyası" teması kapsamında ise Fransa'nın ünlü denizcisi ve açık deniz yarışçısı "Profesör" lakaplı Eric Tabarly'nin hayatını anlatan "Tabarly" gösterilecek.
Türkiye'den beyaz perdeye yansıyan hikayelerin anlatıldığı "Ülkemizden Hikayeler" teması altında "Tepenin Ardı", "Düşman" ve maraton koşucusu Alper Dalkılıç'ın dünyanın 4 büyük çölünü aşarak "Grand Slam" unvanı alışını konu edinen "Eksi-Artı" filmi izleyiciyle buluşacak.
Film gösterimlerinin ücretsiz gerçekleştirileceği festival kapsamında kitap sergileri, söyleşiler ve ödüllü yarışmalar da düzenlenecek.