ABD beklenti altında büyüdü

İlk çeyrekte yüzde 2 büyüme göstereceği beklenen ABD ekonomisi yüzde 1.8 büyüdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 büyüme kaydetti. Ülke ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3,1 büyümüştü.

Ekonomik büyümenin yılın ilk çeyreğinde yavaşlamasında, yüksek benzin fiyatlarının tüketici harcamalarını etkilemesi, kötü hava koşullarının inşaat projelerini ertelemesi ve federal bütçede savunma harcamalarının azaltılması etkili oldu. Ekonomistler, ilk çeyrekte büyümenin yüzde 2 olmasını bekliyorlardı.

Geçen ilkbaharda da Avrupa borç krizinin ABD ekonomisine etkisi ekonomideki büyümenin yavaşlamasıyla sonuçlanmıştı. 

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke dün düzenlediği basın toplantısında, bankanın yılın ilk çeyreğinde ekonominin yavaşlamasını gözönünde bulundurarak bu yıl için ekonomik büyümeyi yüzde 3,1 ile 3,3 aralığına çektiğini belirtmişti. Önceki tahminlerde, ABD ekonomisinin yüzde 3,4 ile yüzde 3,9 aralığında büyümesi bekleniyordu. 

Ocak-Mart 2011 çeyreğinde, tüketiciler harcamalarını sadece yüzde 2,7 artırdı. Önceki çeyrekte harcamalar yüzde 4 seviyesindeydi. 

Öte yandan, geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı arttı. Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 23 Nisan'da sona eren haftada işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 25 bin artarak 429 bin oldu. Böylece, ocak ayı sonundan itibaren en yüksek seviyeye ulaştı.

Dört haftalık ortalamalara göre ise işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 408 bin 500'e çıktı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir