ABD, BP'ye dava açtı

Amerikan yönetimi, Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı nedeniyle BP dahil 9 şirketi dava etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Amerikan yönetimi, Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı nedeniyle BP dahil 9 şirketi dava etti.

BP'nin yanı sıra dava edilen 8 şirket, Transocean Ltd, Anadarko Petroleum, MOEX Offshore, Triton Asset leasing GMBH ve sigorta şirketi Lloyds of London ve bunların yan şirketlerinden oluşuyor.

Davada, bu şirketlerin, Meksika Körfezi'nde meydana gelen ve ABD tarihindeki en kötü petrol sızıntı olarak görülen olaydaki rolleri ve yarattıkları zararlar araştırılacak.

Davayı New Orleans'daki federal mahkemede açan ABD Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğüne dikkati çekerek, davalı ve suçlama sayısının artabileceğini belirtiyor.

ABD Adalat Bakanı Eric Holder de hükümetin sızıntıyı gidermedeki masrafları, ekonomik kaybı ve çevre zararlarından dolayı sanıkların, herhangi bir sınırlama olmaksızın sorumlu olduğunu kanıtlamak istediklerini söyledi.

Para cezası talep ediliyor

İddianamede, patlamanın olduğu 20 Nisan'a kadar dönemde, "Macondo kuyusunun kontrol altında tutulmasında gerekli önlemlerin alınması, kuyunun durumunu izlemede en güvenli ve uygun sontaj teknolojisinin kullanılması, sürekli gözetimin yapılması ve çevre, doğal kaynaklar, ekipman ve personelin güvenliği için gereken ekip ile materyalin kullanılmasında ihmal olduğu" belirtiliyor.

Petrol sızıntısı yaşanmasına bu ihmallerin neden olduğu ifade edilen iddianamede, bundan dolayı sanıkların, Petrol Kirliliği Kanunu'na göre herhangi bir sınırlama olmaksızın sızıntının temizlenmesinin zarar ve masraflarından sorumlu olduğu kaydediliyor.

İddianamede, ulusal sulara izinsiz petrol boşaltılmasını yasaklayan Temiz Su Düzenlemesi'ne göre sanıklardan para cezası da talep ediliyor.

Meksika Körfezi'nde, Nisan ayındaki patlama sonucunda 11 BP çalışanı hayatını kaybetmiş ve 757 milyon litreden fazla petrol denize yayılmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir