”ABD ilişkileri partiler üstü nitelik taşıyor”

Bakan Babacan, PKK ile mücadele alanında ABD ile başlatılan verimli işbirliği sürecinin kesintisiz devamına büyük önem atfettiklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, başkan adaylarının seçim kampanyaları sırasında Türkiye için hassasiyet taşıyan bazı konularda kullandıkları farklı söylemlere rağmen, Türkiye-ABD ilişkileri doğası gereği partiler üstü bir nitelik taşıdığını belirterek, "Yeni ABD yönetimiyle de bundan önce olduğu gibi, iki yakın müttefik olarak stratejik ortaklığımızı karşılıklı güven zemininde pekiştirmek ve 2008 yılında yakalanan işbirliği ve dayanışma ruhunu ilişkilerimizin her alanına teşmil etmek için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2009 yılı bütçesinin sunuşunu yapan Babacan, sıcak çatışmalar, terörizm, kitle imha silahlarının yayılması tehlikesi, sınır ötesi suç şebekelerinin zararlı faaliyetleri, yasadışı göç ve giderek ciddi boyutlar kazanan çevre sorunlarının, uluslararası gündemi meşgul eden konular olduğunu belirtti.

Irak ile ilgili gelişmelere değinen Babacan, bu ülkenin istikrar ortamında son dönemde nisbi düzelme gözlendiğini söyledi. Iraklı gruplar arasında Yerel Seçimler Yasası üzerinde mutabakata varılmasının güvenlik alanında kazanılan ivmenin devamı açısından sevindirici olduğuna dikkati çekti.

Irak'ın kuzeyinde yuvalanmış bulunan bölücü terör örgütünün bu bölgeden Türkiye'ye karşı düzenlediği saldırıların "Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri adete zehirlediğini" belirten Babacan, "Terör örgütüne karşı silahlı kuvvetlerimizce yürütülen operasyonlar, tamamen uluslararası meşru güvenlik endişelerimize dayanmaktadır. Bu harekatlar son derece dikkatli bir şekilde yapılmakta, Iraklı sivil halkın ve sivil altyapının zarar görmemesi için azami dikkat gösterilmektedir. PKK'nın operasyonel ve lojistik altyapısı, kampları ve üyeleri dışında hiçbir hedef bulunmamaktadır" dedi.

ABD ile ilişkiler

Babacan, Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl Kasım ayında ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında varılan mutabakat uyarınca, PKK terör örgütüyle mücadele alanında ABD ile başlatılan verimli işbirliği sürecinin kesintisiz devamına büyük önem atfettiklerini ifade etti.

Türkiye'nin, terörle mücadele ve Irak'ın yeniden inşası gibi konuların yanı sıra diğer birçok alanda da yakın işbirliği içinde bulunduğu ABD ile ilişkilerin yoğun bir ortak gündeme sahip olduğunu belirten Babacan,  iki ülkenin dış politika gündemlerinin büyük ölçüde örtüştüğünü kaydetti.

Babacan, 4 Kasımda ABD'de yapılan seçimlerde Barack Obama'nın yeni ABD Başkanı seçildiğini hatırlatarak, "Başkan adaylarının seçim kampanyaları sırasında ülkemiz için hassasiyet taşıyan bazı konularda kullandıkları farklı söylemlere rağmen, Türkiye-ABD ilişkileri doğası gereği partiler üstü bir nitelik taşımaktadır. Bu itibarla, yeni ABD yönetimiyle de bundan önce olduğu gibi, iki yakın müttefik olarak stratejik ortaklığımızı karşılıklı güven zemininde pekiştirmek ve 2008 yılında yakalanan işbirliği ve dayanışma ruhunu ilişkilerimizin her alanına teşmil etmek için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.