ABD, ilk çeyrekte beklenenden az büyüdü

ABD'de yılın ilk çeyreğinde GSYİH artışı beklentilerin altında kaldı. Yaşanan artışta tüketici harcamalarının güçlenmesi etkili oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre GSYİH yılın ilk üç ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2 oranında arttı.

Ekonomideki toparlanma sürerken yılın ilk çeyreğinde çekirdek PCE endeksinde yüzde 0.6 oranında artış yaşandı. Bir önceki çeyrekte bu oran yüzde 1.8 seviyesinde olmuştu. Fed yetkilileri bu göstergeyi fiyat istikrarı açısından temel bir gösterge olarak izliyor ve hedef bant olarak yüzde 1.5 ila 2 aralığını öngörüyor.

Çekirdek PCE fiyat endeksinde yaşanan yüzde 0.6 oranındaki artış 1959 yılının ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviyeyi ifade ediyor. Bu nedenle Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelerde tutmaya devam edeceği beklentileri güç kazanıyor.

Diğer enflasyon göstergeleri de ılımlı bir görünüm çizdi. Genel PCE fiyat endeksi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.5 oranında arttı. Bu oran geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2.5 seviyesindeydi.

Yılın ilk çeyreğinde GSYİH fiyat endeksi yüzde 1.7 ve zincir ağırlıklı fiyat endeksi ise yüzde 0.9 oranında arttı.

Yılın ilk çeyreğinde GSYİH'da yaşanan yüzde 3.2 oranındaki artış beklentilerin oluştuğu yüzde 3.3 seviyesinin altında kaldı. Bir önceki yılın son çeyreğinde oluşan yüzde 5.6 oranındaki artışa göre ise önemnli bir düşüş yaşanmış oldu. Bununla birlikte son çeyrekteki GSYİH artışı önemli ölçüde stok erimelerindeki yavaşlamadan kaynaklanmıştı.

Bugün açıklanan verilerin en pozitif yanı ise ilk çeyrekte tüketici harcamalarında yaşanan yüzde 3.6 oranındaki artış oldu. Bir önceki çeyrek bu oran yüzde 1.6 seviyesindeydi.

Tüketici harcamaları ABD'de GSYİH'nın yüzde 70'lik bölümünü oluşturuyor. Bu yılın ilk çeyreğinde yaşanan yüzde 3.6 oranındaki artış tüketici harcamalarında 2007'nin ilk çeyreğinde yaşanan yüzde 3.7 oranındaki artıştan bu yana en yüksek seviyeyi ifade ediyor.

Tüketici harcamalarındaki artış ise daha çok dayanıklı tüketim mallarında yoğunlaştı, araba satışlarında artışlar gözlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir