ABD kaldırdı, gözler İngiltere'de

ABD'nin 102 gün boyunca uyguladığı elektronik cihaz yasağı sona erdi. Yasağın ardından bugün ilk uçuş John F. Kennedy Havalimanı'na gerçekleştirildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Arslan, yasağın kalkması için İngiltere ile de görüştüklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD uçuşlarında 25 Mart'tan bu yana uygulanan ve bugün kaldırılan elektronik cihaz yasağını değerlendiren Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, "Ortaya konulan şartları sağladık. Bugün itibariyle ABD'ye yapılan uçuşlarda elektronik yasağı kalktı" dedi.

Bakan Arslan, yolcuların yanlarındaki elektronik cihazların kontrolden geçirildiği yeni nesil tarayıcı cihazları Türkiye'ye getirerek hizmete aldıklarını belirterek "Herhangi bir eksikliğimiz yok. ABD güvenlik yetkilileri, bugüne has uçuşlarda gözlem yapıyor." bilgisini verdi.

Yolcu sayısının düşmemesinin sevindirici olduğunu belirten Arslan "Yolcularımızın sektörün etkilenmemesi için bakanlığımız, Devlet Hava Meydanları İşletmemiz ve Türk Hava Yolları tedbirler aldı. Yolcu sayımızda düşüş olmadan bu yasak kaldırıldı. Ama uzasaydı düşüş olabilirdi." diye konuştu.

İngiltere'nin uyguladığı yasağın ise devam ettiğini hatırlatan Arslan, "İngiltere ile teknik ve üst düzey temaslar devam ediyor. Bir hafta içinde teknik ekipler gelecek. İnceleme yapılacak. Onlar da eminim o yasağı kaldıracak. Yasağın devam etmesi için herhangi bir neden yok" ifadelerini kullandı.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi de, İngiltere'nin Türkiye'den uçuşlara uyguladığı
kabin içi elektronik cihaz yasağının kısa sürede kalkmasının beklendiğini söylemişti.

Yasağın ardından ilk uçuş

Yasağın kaldırılmasının ardından bugün Atatürk Havalimanı'ndan THY'nin "TK-3" sefer sayılı uçağı ile saat 06.45'te New York John F. Kennedy Havalimanı'na seyahat eden yolcuların elektronik cihazlarını yanlarına almalarına izin verildi.

Özel tomografi cihazı kuruldu

Yasağın kaldırılması için talep edilen güvenlik iyileştirmelerini karşılamak üzere Atatürk Havalimanı'na katı, sıvı ve tabaka patlayıcıları tespit etme özelliğine sahip tomografi cihazı kurulmuştu.

102 gün boyunda 81 bin 736 cihaz

THY'den yapılan açıklamaya göre, ABD uçuşlarında elektronik cihaz yasağının uygulandığı 102 gün boyunca bu ülkeye gerçekleştirilen bin 87 seferde, toplam 81 bin 736 cihaz kabine alınmadı.

Bu cihazların yüzde 75'ini laptop ve tabletler, yüzde 25'ini ise kamera ve fotoğraf makineleri oluşturdu.