ABD kaynaklı haber akışı ön planda olabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Tatil nedeniyle kısa geçen ABD işlem haftasının ardından, bu hafta ABD kaynaklı haber akışı tekrar gündemin ön sıralarına yerleşebilir. Özellikle mali uçurum konusu merakla izlenecek. Taraflar arasında bir yakınlaşma olabileceği ihtimalinin güçlenmesi ile beraber, yükselen yurtdışı piyasalar açısından konunun önemi daha da arttı. Olumlu sayılabilecek sinyallere rağmen her iki taraftan da somut yakınlaşma adımlarının henüz gelmediğini not ediyoruz. Ayrıca hafta sonu Wall Street Journal'da çıkan, FED'in 2013 yılında yeni hazine tahvili programı açıklamamayı düşündüğü yönündeki haber son derece ilginç. Eğer bu haber doğruysa, hem bono hem hisse piyasalarında olumsuz etki yaratabilir.

Öte yandan, dünyanın değişik yerlerinde son açıklanan verilerin küresel ekonomide stabilizasyon işaretleri verdiğini düşünüyoruz. Örneğin geçen hafta Çin ve Avrupa Satınalma Yöneticileri Endeksleri (PMI'ları) ile birlikte Almanya'da açıklanan IFO endeksinden (iş dünyası güven endeksi) gelen olumlu sinyaller, hem hisse senedi piyasalarına hem de eurodaki güçlenme eğilimine destek oldu. Hatırlanacağı gibi Çin'de 49,5'den 50,4'e yükselen HSBC PMI endeksi, son 13 ay içerisinde ilk kez genişleme bölgesine geri döndü ve ekonomik ivmenin yıl sonuna doğru hareket kazanmaya devam ettiğini teyit etti. Avrupa tarafında açıklanan PMI rakamlarında ise, orta Avrupa ülkeleri için olumsuz bir resim ortaya çıksa da, bölgenin geneli için imalattaki düşüşte yavaşlama sinyali ön plandaydı. ABD ve Çin öncülüğünde toparlanmanın başlayıp başlamayacağının daha çok sorgulanabileceği bir döneme giriyor olabiliriz. Bu doğrultuda makro verilerden gelecek sinyaller önemini koruyor.

Almanya'da açıklanan IFO endeksi ise 100'den 101,4'e yükseldi. Endekste pozitif sinyaller de veren imalat sektöründeki görüntü, öncü olabilmesi nedeni ile önemliydi. Altı aylık düşüşten sonra, Kasım ayında sınırlı da olsa yükselişe işaret eden imalat endeksinde, önümüzdeki altı aya yönelik beklentiler, önceki aya göre daha az kötümserlik sinyali verdi. İhracat beklentileri ise son üç aydan sonra ilk kez olumlu yöndeydi. İmalat sektörü ile birlikte toptan, perakende ve inşaat sektörlerinden de bazı olumlu sinyaller görülmesi iyimserlik yarattı. 

Fakat Irak ve Mısır'da siyasi gerginliğin artma olasılığının da bir risk yarattığını vurgulamak gerekiyor. Bunun petrol fiyatlarının düşmesini engelleyen faktörlerden biri haline gelmesi de olası.

Hafta genelinde ABD'de Bernanke'nin sunumu, ABD'de yeni konut satışları, 3. çeyrek revize GSYİH, Sandy kasırgası, mali uçurum ve seçimlerin etkisinin görülebileceği tüketici güven endeksi ile dayanıklı tüketim mal siparişleri açıklanıyor. Çin resmi PMI rakamı ve FED Beige Book önemli. Beige Book, Sandy kasırgası etkisi nedeni ile dikkat çekebilir. Geçen hafta öngördüğümüz gibi yurtdışı piyasalar tepki yükselişi yaşarken İMKB olumsuz ayrıştı. Bu olumsuz ayrışmanın daha fazla devam etmemesi daha olası görünüyor. Fakat yurtdışındaki tepki yükselişinin devam edip etmemesi büyük oranda yukarıda bahsettiğimiz konulardaki haber akışına bağlı.