ABD'de dayanıklı mal siparişleri azaldı

Ulaşım hariç dayanıklı mal siparişleri geçen ay yüzde 2,4 artarak, 2008 yılı martından bu yana en yüksek artışı gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de dayanıklı mal siparişleri, Kasım ayında yüzde 1,3'le beklentilerin üzerinde azaldı.

Analistler, dayanıklı mal siparişlerinin geçen ay yüzde 0,5 gerileyeceğini tahmin ediyordu.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ulaşım hariç dayanıklı mal siparişleri geçen ay yüzde 2,4 artarak, 2008 yılı Mart ayından bu yana en yüksek artışı gösterdi. Söz konusu dönemde ulaşım dahil edildiğinde toplam dayanıklı mal siparişleri yüzde 1,3, savunma hariç dayanıklı mal siparişleri ise yüzde 2,3 geriledi.

Daha önce yüzde 3,4'lük gerileme olarak açıklanan Ekim ayı dayanıklı mal siparişleri yüzde 3,1 gerileme olarak revize edildi.

İşsizlik maaşına 420 bin kişi başvurdu

Öte yandan, ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 18 Aralık'ta sona eren haftada, işsizlik maaşına başvuranların sayısı beklentilere uygun olarak 420 bin oldu. İşsizlik maaşına başvuranların dört haftalık ortalaması ise 426 bin oldu. Önceki hafta için 420 bin olarak açıklanan işsizlik maaşına başvuranların sayısı 423 bin olarak değiştirildi.

PCE, yüzde 0.1 arttı

Hükümetin açıkladığı verilere göre, ülkedeki çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) ise Kasımda yüzde 0,1'le beklentilere uygun arttı. Kişisel harcamalar, Ekim ayında yüzde 0,7 oranında artış kaydetmişti.

Tüketicilerin Ekimde yüzde 0,4 artan gelirleri de geçen ay yüzde 0,3 artış gösterdi. Uzmanlar, kişisel gelirlerin geçen ay yüzde 0,2 artacağını öngörüyordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir