ABD'de Kuzey Kore toplantısı

ABD, Japonya ve Güney Kore dışişleri bakanları, 6 Aralık'ta Kuzey Kore için toplanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - ABD, Japonya ve Güney Kore dışişleri bakanları, 6 Aralık'ta Washington'a bir araya gelecekleri bildirildi.

Japon Nikkei ajansının, "konuya yakın kaynaklara" dayandırdığı haberinde, üç ülke dışişleri bakanlarının, Washington'da yapacakları görüşmede, Kuzey Kore ile ilgili krizi ele alacakları ve Kuzey Kore'nin müttefiki Çin'i, bu ülkeyi zaptetmesi için gücünü kullanmaya ikna etmeyi umdukları belirtildi.   

Görüşmede, Çin'in, altılı görüşmelere katılan ülkelerle bir zirve yapılması önerisinin de gündeme geleceği kaydedildi. 

Japonya Kore için Çin'e temsilci gönderecek

Japonya, Kore yarımadasındaki gerginliğin arttığı bir dönemde, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili görüşmeler için Çin'e temsilci göndereceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Japon temsilci Akitaka Saiki'nin Çinli temsilci Wu Dawei ile görüşmelerde bulunmak üzere Çin'e gideceği belirtildi.

Kuzey Kore, Güney Kore'nin 23 Kasımda Yeonpyeong adasında yaptığı topçu eğitimini gerekçe göstererek adayı aynı gün bombalamış, bombardımanda 4 kişi ölmüştü.

Wu, Kore yarımadasında yükselen tansiyon üzerine, Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmasıyla ilgili görüşmelere katılan altı ülkenin temsilcilerine acil görüşme çağrısında bulunmuştu. Güney Kore ve Japonya başlangıçta Wu'nun teklifine soğuk bakmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir