”ABD'den asker talebi yok”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Afganistan'a asker gönderilmesi konusunda ABD'nin talebi olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan'a asker gönderilmesi konusunda ABD'nin bir asker talebi olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Ertuğrul Apakan'ın Türkiye'nin BM Nezdinde Daimi Temsilciliğine atanması dolayısıyla bir veda resepsiyonu verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı resepsiyona, Dışişleri Bakanlığı mensuplarının yanı sıra MGK Genel Sekreteri Tahsin Burcuoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Dışişleri Bakanlığı'nın yeni Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ile çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Davutoğlu, gazetecilerin soruları üzerine gelecek hafta İstanbul'da düzenlenecek olan Pakistan'ın Dostları grubu toplantısı hakkında bilgi vererek, Pakistan'ın istikrarına önem veren ülkeler olarak bir araya geleceklerini kaydetti.

Toplantıya ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke ile İsveç, Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden dışişleri bakanlarının katılacağını söyleyen Davutoğlu, Holbrooke ile ikili görüşmesinin de olacağını bildirdi.

Davutoğlu, Holbrooke ile görüşmesinde Afganistan'a asker gönderilmesi konusunun gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulmasına karşılık, "ABD'den bir asker talebi olmadığını" yineleyerek şöyle konuştu:

"Zaten NATO yükümlülükleri, NATO zemininde konuşulan hususlardır ve o konuda Türkiye üstlendiği yükümlülükleri doğal olarak yerine getiriyor. Yani komutayı aldığımızda asker sayımız doğal olarak artıyor, özel bir çaba, özel bir birlik isteniyormuş gibi bir hava yok. Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı katkı ISAF çerçevesindedir. Türkiye şu anda Afganistan'ın istikrarına en ciddi katkı yapan ülkedir, bunu da herkes biliyor."