Açlık rakamları mayısta 35 lira geriledi

Dört kişilik bir ailenin tüketmesi gereken zorunlu gıda harcaması mayısta 856,86 lira oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN), Nisan ayında 3,78 liralık küçük bir gerileme yaşayan açlık rakamlarının, Mayıs ayında 35 lira birden gerilediğini, yoksulluk sınırı rakamlarındaki gerilemenin ise Nisan ayına göre 23 lira civarında gerçekleştiğini bildirdi.

BEM-BİR-SEN, kendi ARGE birimlerinin TÜİK verilerini baz alarak hesapladığı 2010 yılı Mayıs asgari gıda harcaması (açlık sınırı) ve asgari geçim haddi (yoksulluk sınırı) rakamlarını açıkladı.

BEM-BİR-SEN'den yapılan açıklamada, bir süreden beri duraklama yaşayan açlık ve yoksulluk rakamlarının, Mayıs ayında gerilemeye başladığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Nisan ayında 3,78 liralık küçük bir gerileme yaşayan açlık rakamları, Mayıs ayında 35 lira birden geriledi. Yoksulluk sınırı rakamlarındaki gerileme ise Nisan ayına göre 23 lira civarında gerçekleşti.

Nisan ayında dört kişilik bir ailenin tüketmesi gereken zorunlu gıda harcaması, yani açlık sınırı 892,19 lira olarak hesaplanırken, Mayıs ayında bu rakam 856,86 lira olarak gerçekleşti.

Yine dört kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar, yani yoksulluk sınırı Nisan ayında 2 milyon 418 bin 43 olarak kayıtlara geçerken, yoksullaşma Mayıs ayında da düşüşünü sürdürdü ve 2 milyon 395 bin 37 lira olarak kayıt altına alındı.

Taze sebze ve meyvedeki, seradan tarlaya geçişte yaşanan hızlanma fiyatlara da yansıdı. Fiyatları düşen ve bollaşan sebze ve meyve, vatandaşın yüzünü güldürdü. Diğer yandan et fiyatlarında yaşanan indirim de fiyatlara yansıyan bir diğer durum oldu.

Mayıs'ta TÜFE'de ana harcama grupları itibarıyla, bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 11,16 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. ÜFE'de aylık değişim tarım sektöründe yüzde 5,66, sanayi sektöründe yüzde 0,08 oranında, gerileme şeklinde gerçekleşti."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir