Afganistan, esrar üretiminde lider

BM'ye göre, ülkede her yıl yetiştirilen hint kenevirinin yılda 1500'den 3500 tona kadar esrar yapımında kullanılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - BM, Afganistan'ın dünyanın en büyük afyon tedarikçisi olmasının yanı sıra esrar üretiminde de lider olduğunu açıkladı.

BM Uyuşturucu ve Suç Bürosu, Afganistan'da her yıl 10 bin ila 24 bin hektar alanda hint keneviri yetiştirildiğini ve yetiştirilen hint kenevirinin yılda 1500'den 3500 tona kadar esrar yapımında kullanıldığını bildirdi.

Büronun şefi Antonio Maria Costa, diğer ülkelerde daha fazla hint keneviri ekimi yapılmasına rağmen, Afgan hint keneviri mahsulünün getirdiği kazancın bu ülkeyi dünyada en büyük esrar üreticisi konumuna getirdiğini söyledi.

Afganistan'da hektar başına 145 kilogram esrar üretildiğini, bu miktarın Fas'ta yaklaşık 40 kilogram olduğunu belirten Costa, Afganistan'daki 20 vilayette yer alan 1634 köyden edinilen bilgiler doğrultusundaki bulguların, ülkede bir hektar hint keneviri yetiştirmenin, bir hektar afyon yetiştirmekten üç kat daha ucuza mal olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Costa, Afganistan'da bir hektar hint keneviri üretiminden elde edilen net gelirin 3341 dolar, hektar başına afyon üretiminden elde edilen gelirin ise 2005 dolar olduğunu belirtti.

Afganistan'da 34 vilayetin, çoğu güneyde olmak üzere 17'sinde büyük ölçüde hint keneviri ekiminin yapıldığı ve geçen yıl hint keneviri yetiştiren çiftçilerin üçte ikisinin aynı zamanda afyon yetiştirdiği bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir