AGİT'ten Kırgızistan'a uluslararası polis önerisi

Kırgızistan'da geçici hükümet, 27 Haziranda yapılacak anayasa değişikliği referandumunda seçmenlere bulundukları yerde oy kullanabilmelerine olanak tanındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi, Kırgızistan'ın güneyinde istikrarın sağlanması için bölgeye uluslararası polis gücü yerleştirilmesini önerdi ve bunun için AB çerçevesinde görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Asamble'nin Orta Asya özel temsilcisi Kimmo Kiljunen, gazetecilere yaptığı açıklamada, "uluslararası nitelikteki polis güçlerinin bölgede istikrarın sağlanmasına yönelik teknik tavsiyelerde bulunabileceğini, hatta güven ortamının oluşturulmasına yardımcı olmak üzere çatışmaların olduğu bölgelere polis güçleri yerleştirilebileceğini" söyledi.

Kiljunen, polis güçleri konusunda "AGİT öncülüğünde ve AB ülkeleri dışişleri bakanlarını kapsayan müzakereler yapılmakta olduğunu" kaydetti.

"Farklı uluslararası örgütlerin bu güç için hazır olduğunu" kaydeden Kiljunen, "AGİT, bu konudaki müzakerelere öncülük ediyor. AB dışişleri bakanlarının, Kırgızistan'a polis kriz yönetimi desteği seçeneği verilmesini tartışmakta olduklarını biliyorum" dedi.

Kiljunen, önerinin, askeri barış güçleri yerleştirilmesi olmadığını vurguladı.

Seçmenler bulundukları yerde oy kullanacak

Kırgızistan'da geçici hükümet, 27 Haziranda yapılacak anayasa değişikliği referandumunda seçmenlere bulundukları yerde oy kullanabilmelerine olanak tanındı.

Geçici hükümetin anayasal reformlar konusundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ömürbek Tekebayev yaptığı yazılı açıklamada, seçmenlerin kendilerine yakın sandıkta oy kullanabilmelerine izin verildiğini bildirdi. Bunun için, referandum gününde seçmenlerin sandık görevlilerine yazılı olarak, neden bu sandıkta oy kullanacaklarını belirtmeleri gerektiği ifade edildi.

Kırgızistan'da daha önce, sandık seçmen listelerinde adı ve soyadı olmayan seçmenlerin oy kullanmaları yasaktı.

Ülkenin güneyindeki Oş ve Celalabad eyaletlerinde, çatışmalardan dolayı ilan edilen olağanüstü halin 25 Hazirana kadar süreceği bildirilmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir