Ahmet Davutoğlu hakkındaki gensoru reddedildi

Ahmet Davutoğlu hakkında verilen gensoru reddedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru oyçokluğu ile reddedildi. Gensoru görüşmeleri esnasında sert tartışmalar yaşandı, iktidar ve muhalefet ağır sözlerle birbirlerine sataştılar.        

 
Gensoru üzerinde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:
 
Sayın Kılıçdaroğlu birçok kez hakaretlerde bulundu. Ahlak ve irfan sahibi CHP'lilere hitap etmek istiyorum. Beşar Esad’ın bombası ile ölen Suriyeli şehitlerin yetimlerine yardım için Kılıçdaroğlu’na en yüksek tazminat davasını açacağım.
 
Devlet ahlakı gizli oturumu gizli tutmayı gerektir. Kılıçdaroğlu kafasındaki Davutoğlu ile kavga ediyor. Davutoğlu’nun kendisiyle kavga edemeye gücünün yetmeyeceğini biliyor.
 
Şam’da Esad ne diyorsa Kılıçdaroğlu da burada aynı şeyi söylüyor.
 
Akçakale olayı sonrası Türkiye’nin yanında yer alan MHP’ye teşekkür ediyoruz ama Esad ile saf tutanları tarih unutmayacak. Esad’a destek sloganı atan grubun içinde CHP il başkanı vardı.
 
6 ayda iki kez gensoru vermek zorunda kaldık
 
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, partisinin, 6 aydan daha bir kısa süre içerisinde ikinci kez bir Dışişleri Bakanı hakkında gensoru vermek zorunda kaldığını söyledi.
 
Türkiye'nin dış politikasının çıkmaza girdiğini, Suriye politikasının ise bu çıkmazı daha da daralttığını iddia eden Korutürk, Türkiye'nin, Suriye'den daha üstün olduğunu her fırsatta söylediğini, hatta milletvekillerinin ''şu kadar saatte gireriz'' dediklerini kaydetti. Korutürk, ''Kendi gücümüze inanıyor muyuz, NATO'yu neden bu kadar istiyoruz?'' diye sordu.
Korutürk, batılı müttefiklerinin Türkiye'nin Suriye politikasına fazla dahil olmak istemediklerini ifade ederek, ''Hatta elimize tutmaya çalışıyorlar, yavaş olun diyorlar. Ama aslında gerçek olan bu mu acaba?'' dedi.
 
NATO Genel Sekreterinin, ''Türkiye'yi desteklemek için planlarımız hazır'' dediğini anımsatan Korutürk, şöyle konuştu:
''Planın hazır olması malumun ilanı. NATO'nun zaten 28 ülke için planları hazırdır. NATO 5. maddeyi sadece bir kez, ikiz kulelerin vurulmasından sonra işletti. Genel Sekreterin 'planlarımız hazır' dediği planlar, 5. madde uyarınca ise.. NATO'nun Türkiye'ye yapacağı takviye Türkiye'nin sınırları içinde olmak zorundadır. Eğer 5. madde çerçevesinde takviyede bulunacaksa o takviye kuvvetleri, Türk kuvvetleriyle beraber Türkiye sınırları dışında Suriye içinde harekata girmek durumunda değil. Acaba Rasmussen'in bahsettiği destek 5. madde çerçevesinde değil de yeni meydanlara hazır olmak şeklinde mi? Eğer böyle ise NATO'nun Türkiye'ye destek sağlamak için değil, yeni meydan okuma olarak nitelenebileceği bir duruma karşı Suriye'de bir harekata girmek planlarından bahsediliyor olur ki bu akla başka bir şey getiriyor. Acaba NATO müttefiklerimiz isteksiz gibi görünürken acaba istekliler mi? Oraya girmek için Türkiye'nin bir hareketini mi bekliyorlar ya da Türkiye'yi böyle bir harekata mı yöneltiyorlar? Böyle ise durum çok vahimdir. O zaman bize destek veriliyormuş gibi gösterilip, biz olmayan takviyelerle NATO'nun kapı açıcılığını yapmış oluruz. Bu bilinçli bir tercih ise bu, Yüce Divan'lık bir tercihtir.''
 
Mezhep eksenli politika güdüyor

CHP Milletvekili Hamza Çebi ise Davutoğlu bir şeyler yapmak istiyor ama çapı yetmiyor dedi. Apaydın kampının sorumlular bir gün hesap verecek diyen Çebi, Davutoğlu'nun sünni islam politikası güttüğünü, dış politikada mezhebe göre birlik oluşturma çabasında olduğunu söyledi. 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir