AİHM, Dicle ve Sadak'ı haklı buldu

Türkiye, Hatip Dicle ve Selim Sadak'a 6 bin 715'ar euro tazminat ödeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın mahkumiyetleri nedeniyle 2007 yılındaki genel seçimlerde bağımsız aday olamamalarıyla ilgili yaptıkları başvuruda Türkiye'yi haksız buldu. 

AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) suçsuzluk karinesi ile ilgili 6. maddesinin 2. fıkrası ve özgür seçim hakkı ilgili 1. protokolün 3. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti. 

Türkiye, karar gereği Dicle ve Sadak'a kişi başına altışar bin euro maddi tazminat, mahkeme masrafı olarak da 715 euro ödeyecek. 

Anayasa Mahkemesince kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) iki milletvekili Dicle ve Adak, 1995'te 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.   

AİHM, 2001 yılında aldığı kararda, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM) bağımsız olmadığını gerekçe göstererek, Sadak ve Dicle'nin Türkiye'deki duruşmalarının adil olmadığına hükmetmişti. 

Kararın ardından Türkiye'de 2007'de yapılan yeni yargılamada suç sabit görülmüş ancak hapis cezaları yedi yıl altı aya indirilmişti. Temyiz mahkemesi de kararı onamıştı.    

Yüksek Seçim Kurulu da Sadak ve Dicle'nin mahkumiyetlerini gerekçe göstererek, milletvekili adaylıklarını kabul etmemişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir