Aile şirketini online’a taşıdı, ilk yıl 60 milyon ciroya ulaştı

2014'te 60 milyon ciroya ulaşan Topkapı İplik, üretiminin yüzde 90'ını avrupa başta olmak üzere 8 ülkeye ihraç ediyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI - İSTANBUL

Amerika'da tekstil tasarımı eğitim alan Merve Akıncı, ailesinin iplik ve kumaş üretimi şirketi Topkapı İplik'in desteği ile yeni bir girişime imza attı. Organik bebek kıyafetlerinin satışı konusunda Türkiye pazarının yurtdışından çok geride kaldığını fark eden Akıncı, Organickid.com.tr adlı site kurdu. 2014 yılında 60 milyon ciroya ulaşan Topkapı İplik, Türkiye'de e-ticaret kanalıyla yurtdışında ise satış noktasıyla faaliyet gösteriyor. Henüz bir yıllık site, 2015'in ilk çeyreğinde ise yüzde 50 büyüdü. İlk olarak İtalya, Almanya, İsveç ve Fransa’da satışa başlayan site, üretiminin yüzde 90’nı başta Avrupa olmak üzere 8 ülkeye ihraç ediyor. Kendi sitesi dışında Markafoni, Unnado, Tozlu.com, Ekohane gibi sitelerde de ürünleri satılan Organickid'in ürünleri Bursa'da da bir mağazada da bulunuyor. Bayilik anlaşmaları aşamasında olan site, Türkiye dışında eylül ayında İtalya’da bayi açacak. Avrupa dışında Amerika ve Japonya gibi ülkelerde de mağazalaşmayı hedefliyor. 

Mağazalaşma atağında 

Önümüzdeki 5 yıl içinde hedeflerinin ihracattaki başarıyı yurtiçine taşımak olduğunu kaydeden Organickid Genel Müdürü Merve Akıncı, satışlarını yurtiçinde ve yurtdışında dengelemeyi ve organik ürünlerin tüketimi konusunda Türk tüketicisini bilinçlendirerek, kolay ulaşılabilir ve ekonomik bir marka olmayı amaçladıklarını söyledi. Bu yılın sonlarına doğru Türkiye'de de mağazalaşmaya başlayacaklarını belirten Akıncı, "Öncelikle İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere büyük şehirlerde AVM ve cadde mağazalarda bizi de görmeye başlayacaksınız" diye konuştu. 

Geçtiğimiz yıl 100 bine yakın satış yaptıklarını belirten Akıncı, bu yıl ortasında bu rakamı ikiye katladıklarını söyledi. Geçen yıla oranla ziyaretçi sayısı yüzde 300 artış gösterdiğini dile getiren Akıncı, oturum süresinin ise 2 katına çıktığını ifade etti. Erkeklerin satın alma oranı yüzde 30’ larda olduğunu aktaran Akıncı, gelen siparişlerin yüzde 40'ının İstanbul, yüzde 20'sinin ise İzmir'den olduğunu belirtti. 

Yurtdışında satış noktasıyla başladı 

Akıncı, markanın hikayesini şöyle anlatıyor: "Okuldan sonra 2008 yılında aile şirketimizde hazır giyim bölümünün başına geçtim. Bu görevdeyken kurduğum profesyonel ekiple iç pazara yönelik bay, bayan ve çocuk hazır giyim ürünleri tasarlayıp ve ürettim. 2012’de kızımın doğumuyla birlikte, bebek hazır giyim sektörüyle daha yakından ilgilenmeye başladım. Yine Amerika'dayken organik bebek giyim pazarını yakından inceleme fırsatı buldum. Aile şirketimizin organik iplik üretiminden aldığı güç ile 2013 yılında şirket bünyesinde Organickid markasını hayata geçirdim." 

2013 markasını kurduklarını, sitelerinin ise 2014 yılında yayına başladığını belirten Akıncı, "Yurtdışında pek çok satış noktasında bulunurken Türkiye'de kendi e-ticaret kanalımız ile yola çıktık. Önce büyük bir AVM de mağaza açabilirdik ama tercih etmedik. Hedefimiz yeni olduğumuz için ilk etapta daha çok erişim sağlamak, ziyaretçi sayımızı artırmak" diye konuştu.

Adil ticaret sertifikası var

Organickid ürünlerinin organik sertifikalı olmasının yanı sıra bir de Fairtrade sertifikalı olduğuna dikkat çeken Merve Akıncı, şunları aktardı: "Bu dünyada bilinen, takdir edilen ve trend olan bir organizasyon olmasına rağmen şu anda Türkiye’de bu konuyu bilen firma ve kişi sayısı ne yazık ki çok az. Fairtrade, adil ticaret, anlamına gelmekte. Afrika’daki ülkeler gibi güçsüz üreticilerin ekonomik olarak kendi kendilerine geçinmelerini sağlama amaçlı bir kuruluş. Bizim alıyor olduğumuz pamuklar ve üretim şartlarımız da Fairtrade üretimine uygundur. Amacımız hem sağlıklı hem de adil şartlarda üretilen ürünleri son tüketiciye sunmak."

Bu konularda ilginizi çekebilir