AK Parti ve CHP 'mutabakata vardı'

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında bir araya gelen AK Parti ve CHP heyetleri Uzlaşma Komisyonu'nun ön şartsız toplanması konusunda mutabakata vardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yeni anayasa çalışmasıyla ilgili "CHP ile Meclis'in açıldığı andan itibaren ilk ve temel gündeminin yeni anayasa olması gerektiği konusunda, Uzlaşma Komisyonunun ön şartsız toplanması gerektiği konusunda tam mutabakata vardık" dedi.

Çelik, AK Parti ve CHP heyetleri arasında CHP Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşme sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İktidar partisi olarak sadece uzmanların görüşlerinin alındığı bir anayasa yapılmasından yana olmadıklarını belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Tabii ki hiçbir partinin Uzlaşma Komisyonu'nun yerine ikame edilmesi söz konusu değildir. Uzlaşma Komisyonu TBMM Başkanlığı başkanlığında Meclis'te grubu bulunan partilerin eşit temsille temsil edildiği bir mekanizma olmalıdır. Ama biz Uzlaşma Komisyonu'nun mümkün olduğunca Meclis'in dışındaki partiler, sivil toplum örgütleri başka kuruluşlar başta olmak üzere ama esas olarak doğrudan vatandaşımıza ulaşarak bu verileri toplaması gerektiğini düşünüyoruz.

CHP ile Meclis'in açıldığı andan itibaren ilk ve temel gündeminin yeni anayasa olması gerektiği konusunda, Uzlaşma Komisyonunun ön şartsız toplanması gerektiği konusunda tam mutabakata vardık."

Yeni anayasa meselesinin, siyasetten ve siyasi partiler arasındaki diğer gündem maddelerinden bağımsız olarak ele alınması gerektiğini belirten Çelik, siyasi partiler arasında gerilimler olmasının, siyasetin doğası gereği olduğunu, fakat yeni anayasa yapım sürecinin tüm bu tartışmalardan ve diğer gündem maddelerinden bağımsız olarak işlemesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

"Anayasa üzerinde toplum mutabık olmalı"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'de "Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması ve buraya siyasi partilerin katılması gerektiği yönündeki düşünce CHP'nin de öteden beri ifade ettiği bir düşüncedir. Sayın Meclis Başkanı'nın başlatmış olduğu bu çalışma devam etmelidir" dedi.

AK Parti'nin randevu talebinde ziyaretin amacının yeni anayasa konusunda toplumun beklentilerine cevap vermek ve olumlu iklimi devam ettirmek olduğunu açıkladığını söyleyen Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"CHP olarak biz, 12 Eylül referandumundan sonra topluma, insanımızın özgürlük alanını genişleten, bu özgürlüklere en fazla müdahale edebilecek güç olan devletin gücünü özelde de yürütme organının yani hükümetin gücünü sınırlayan bir anayasa ihtiyacını ortaya koymuştuk. Kurulacak olan Uzlaşma Komisyonu'na CHP tabi ki üye verecektir. Anayasalar birer toplumsal sözleşme metinleridir. Yani toplumun en geniş mutabakatla uzlaştığı, üzerinde mutabık kaldığı metinler olmalıdır. Parlamentonun önündeki en önemli mesele budur. Yapılacak olan çalışmalar milletin görüşünü yansıtan, milletin en fazla mutabakatla üzerinde mutabık kaldığı konular olmalıdır. Metin bu şekilde bir çalışma ortaya konulmaya çalışıldı. Niyetler bu şekilde ifade edildiği takdirde şüphesiz olumlu olacaktır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir