CHP ve MHP'den 'önerge' yanıtı

AK Parti, tepkilere neden olan 'cinsel istismar' düzenlemesinin komisyondan geri çekilmeyeceğini açıkladı. Muhalefet partileri ise önergenin geri çekilmesinde ısrar ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçen hafta Meclis Genel Kurulu’nda ele alınan ve “cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi” ni öngören önergeye hem muhalefet hem kadın örgütleri hem de iş dünyasından tepkiler sürerken, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, önergeyi geri çekmeyeceklerini açıkladı.

Elitaş, erken yaşta evliliklerle ilgili mağduriyetlerin giderilmesine yönelik önergelerinin doğru olduğunu, tecavüzcülere af niteliği taşımadığını, bu nedenle düzenlemeyi komisyona geri çekmeyeceklerini belirterek, “Yarın (bugün) son oylamayı yapacağız. Muhalefetin değişiklik önerisi varsa bekliyoruz” dedi. Önergede imzası bulunan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da “Muhalefetle görüşeceğiz, gerekirse düzeltme olur” ifadelerini kullandı.

'Önerge geri çekilsin'

Bu arada, Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile telefonla görüştü. Gök, “Yanlışa ortak olmayız, AK Parti önergesini geri çeksin” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, “Aile Bakanı karabatak gibi kafayı gömdü, olay Adalet Bakanı üzerinden gidiyor. Başbakan'ın talimatına rağmen bizi kimse aramadı, randevu istemedi” dedi. Düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve yeniden ele alınması için Meclis Komisyonu’na getirilerek, tüm sosyal tarafl arın, bilim insanlarının çağrılarak, bilimsel ve toplum vicdanına uygun bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Özel, "CHP olarak düzenlemenin geçmemesi için içtüzük ve kanunların verdiği her türlü hakkı kullanacağız. Yine de geçirirlerse Anayasa Mahkemesi’ne göndereceğiz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise “İktidar partisinden haber bekliyoruz. Ama bu haliyle geçmez. Yanlış ve kötü bir düzenleme. Yanlışa göz yummayız. Oylama yapılırsa karşı çıkacağız. Böyle bir düzenleme ülkemiz adına milli ayıp olur. Asla kabul etmiyoruz” dedi.

Başbakan, AKP’li kadın milletvekilleriyle görüştü

Düzenlemeye ilişkin Başbakan Binali Yıldırım da dün sabah AKP’li kadın milletvekilleriyle Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Görüşmeyle ilgili Başbakanlık’tan açıklama yapılmadı.

Kurtulmuş: Düzenleme bir af değildir

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, cinsel istismar düzenlemesine ilişkin soruları üzerine, düzenlemenin af niteliği taşımadığını, burada sivil toplum kuruluşlarının, milletvekillerinin farklı kuruluşların kanaat ve değerlendirmelerini gözden geçirdiklerini söyledi. Kurtulmuş, “Düzenleme tecavüz suçlarını kapsamıyor, kapsamayacak. Düzenleme bir af değildir. Sadece hukuki bir düzenlemedir. Bu konuda CHP ve MHP’nin başka teklifleri varsa getirsinler değerlendireceğiz. Başka bir teklif getirilmesi eleştiriyi yapanların görevi değil midir? Yeni bir şey olması için yeni teklif getirilmesi gerekir” dedi.

'İktidarın başka alternatifi yok''İktidarın başka alternatifi yok'

Geçen hafta Meclis Genel Kurulu'nda ele alınan CMK tasarısına son anda bir önerge ile "cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi" düzenlemesi eklenmişti.

Muhalefet partileri söz konusu maddenin geri çekilmesini talep etmişler, bu düzenleme toplumun çeşitli kesimlerinde de sert tepkilere yol açmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım da bu sabah partisinin kadın milletvekilleri ile bir toplantı yaparak düzenlemeyle ilgili atılabilecek adımları değerlendirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir