Akbank'a yeni seküritizasyon kredisi

Akbank'ın, 2009 yılından bugüne Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerinden yapılan gelecekteki nakit akımlarına dayalı ilk sekuritizasyon kredisini temin ettiği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Akbank, yurt dışı ihracat alacakları, çek alacakları ve dövizli havalelere dayalı seküritizasyon programı kapsamında, 300 milyon dolar tutarındaki bölümü taze kaynak, 560 milyon dolar bölümündeki bölümü mevcut kredilerin yeniden finansmanı olmak üzere toplamda 860 milyon dolar tutarında bir işlem gerçekleştirdi.

Akbank'tan yapılan açıklamada, söz konusu işlem ile Akbank'ın, 2009 yılından bugüne Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerinden yapılan gelecekteki nakit akımlarına dayalı ilk sekuritizasyon kredisini temin ettiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, ortalama vadesi 5,8 yıl olan 300 milyon dolar tutarındaki yeni kredinin, Standard Chartered, WestLB, Wells Fargo, Avrupa Yatırım Bankası ve International Finance Corporation'dan temin edildiği bildirildi.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, şunları ifade etti:

"22 Temmuz'da gerçekleştirdiğimiz 5 yıl vadeli 1 milyar dolar tutarındaki tahvil ihracımızın hemen ardından yine bir ilki gerçekleştirerek 300 milyon dolar tutarında ve piyasa koşullarına göre oldukça uygun maliyetler ile yeni uzun vadeli kaynak temin ettik. Ayrıca, mevcut seküritizasyon kredilerimizin bir bölümünü yeniden finanse etmek suretiyle maliyetlerde iyileştirme sağladık. Yönetimimiz, itibarımız ve tecrübemiz ile alternatif enstrümanlar kullanarak yurt dışı borçlanmada fark yaratmaya devam ediyoruz. Türk bankacılık sektöründe mevduatların ortalama vadesinin 45 gün olduğu dikkate alındığında, etkin risk yönetimi çerçevesinde daha sağlıklı bir bilanço yapısı için pasiflerin vadesinin uzatılması önem arz etmektedir. Bu bağlamda, Akbank olarak sektörümüzün istifade edebileceği uzun vadeli borçlanma araçlarına işlerlik kazandırma yönündeki adımlarımızdan mutluluk duyuyoruz."

Kefeli, piyasaların kapalı olması nedeniyle uzun süredir bölgeden bu yolla bir kredi temin edilmediğini ve Akbank'ın gerçekleştirdiği işlemin ardından, bundan sonraki dönemde yeni işlemlerin takip etmesini beklediklerini ifade etti.

Kefeli ayrıca, IFC'nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da yapılan bu tür bir işleme ilk defa katıldığını, EIB'nin ise Akbank'a ikinci kez seküritizasyon kredisi kullandırdığını belirterek, uluslararası kuruluşların Akbank'a duydukları güvenin ve tahsis edilen iyi ilişkilerin altını çizdi ve verdikleri destek için International Finance Corporation, Avrupa Yatırım Bankası, Standard Chartered Bank, WestLB ve Wells Fargo'ya teşekkür etti.

EIB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz - Ahnen de söz konusu krediye ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Avrupa Yatırım Bankası (EIB) bu krediyi Türkiye'deki KOBİ'lerin finansmanı için sağlamaktadır. KOBİ'ler Türk ekonomisinin en önemli segmentlerinden biri olup, büyümenin ve istihdam artışının itici gücüdür. Avrupa Yatırım Bankası, 2009 yılından beri bölgeden ilk defa sağlanan seküritizasyon kredisine katılım sağlayarak, Akbank gibi güçlü iş ortakları için hem önemli bir borçlanma imkanı sağlamakta hem de borçlanma alternatiflerini çeşitlendirilmesine katkıda bulunan söz konusu piyasanın açılmasına imkan sağlamaktadır" dedi.

IFC Ortadoğu ve Güney Avrupa Direktörü Dimitris Tsitsiragos ise 2009 yılından bu yana bölgede gerçekleşen gelecekteki nakit akımlarına dayalı ilk sekuritizasyon kredisinde destek olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Tsitsiragos, "Bu seküritizasyon kredisinin yapısı aynı zamanda IFC gibi kurumların, diğer özel sektör kuruluşlarından ilave kaynak mobilize edilmesi konusunda önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Bu anlaşmanın Türk bankacılık sektöründe benzer anlaşmalar için örnek teşkil edeceğini umuyoruz" ifadesini kullandı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir