Akbil yerine temassız kart

Elektronik bilet, personel kimlik kartı, otopark ödemelerinde ve bazı noktalarda alışverişlerde de kullanılabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, toplu taşıma araçlarında kullanılan "akbil" yerine "temassız elektronik kart"ı hizmete sunduğu bildirildi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, birçok alanda kullanılabilen "temassız elektronik kart" uygulaması ile bir ilke imza atıldığı belirtildi.

Belediyenin iştiraki Belbim AŞ'de geliştirilen kartın, elektronik bilet, personel kimlik kartı, otopark ödemelerinde ve bazı noktalarda alışverişlerde de kullanılabileceği ifade edildi.

Vatandaşların, bu kartla sosyal ve kültür hizmetlerden daha nitelikli faydalanabilecekleri ifade edilen açıklamada, kartın, "AKBİL'le eş zamanlı olarak kullanılabilen, uluslararası standartlara uyumlu, kopyalama ve ataklara karşı dirençli" olarak üretildiği vurgulandı.

 Kartın temassız çalışma özelliğinin, kullanım kolaylığı sağladığı bildirilen açıklamada şunlara yer verildi:

"Kullanıcı, kartını cüzdanından çıkarmadan kullanabiliyor. Akbiller de kullanılmaya devam edilecektir. Kart, doldur-boşalt esasına göre çalışan, akbil gibi devamlı doldurarak bozulana veya kırılana kadar kullanılabilecektir. Kartın, İstanbul'daki toplu taşıma yapan şirket sayısı ve işletmelere özel ücretlendirme seçenekleri göz önüne alındığında, Türkiye'de ilk ve tek, dünyada ise ilk sıralarda yer alıyor. Kart 'yaklaştır-geç' prensibiyle çalıştığı için, otobüslerdeki okuyuculara sadece yaklaştırılarak ödeme yapabilecek. 'Öğrenci/aylık mavi akbil' uygulamaları bu kart ile de aynı şekilde devam edecek. Bu kart, akbilde olduğu gibi 2 saat içinde 5 aktarma hakkı ve kısa süre sonra 'şehir kart' konseptinde de kullanılacak. Satış, geçiş ve başvuru işlemleri akbil ile aynı olacak."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir