Akfen, halka arz ediliyor

Şirket hisselerinin yüzde 34,6'sı halka açılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akfen Holding hisselerinin yüzde 29,2'si, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34,6'sı halka açılacak.

Akfen Holding Yönetim Kurul Başkanı Hamdi Akın, Holding'in 2009 yılını değerlendirmek, 2010 yılı hedef ve stratejilerini paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantısında, Akfen'in halka arzı için Pazartesi gününden itibaren road show'lara başlayacaklarını, sürecin 15 Mayıs'a kadar tamamlanmasını beklediklerini bildirdi.

Akın, halka arzdan gelecek tutarın nerelerde kullanılacağına ilişkin bir soruya "Halka arzdan gelecek olan paranın önemli kısmı enerji sektöründe kullanılacak gibi görüyor. Onun dışında yeni yatırımlara da ayrılacak" yanıtını verdi.

Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav da Akfen Holding'in yüzde 29,2'sinin, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34,6'sının halka açılacağını bildirdi.

Verilen bilgiye göre, 2010'un ilk yarısı itibariyle Akfen Hidroelektrik Santrali Yatırımları A.Ş'nin sahip olduğu 9 santralde inşaata başlanması hedefleniyor ve bunların yatırımlarının 2011 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde "doğalgaz çevrim santrali" kurmak üzere lisans başvurusu yapan Holding 450 megavat kurulu güce sahip olacak. Santralin yapımı için 400 milyon dolarlık yatırım planlanıyor.

Holding, hidroelektrik santrali yatırımları bünyesindeki HES projelerine toplam 184 milyon euro yatırım yapacak.

Mersin Limanı İşletmesi'nde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinde öngörülen 40 milyon dolarlık yatırımın 3 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

"Enerji özelleştirme portföyünden pay almak için bir şeyler yapabiliriz"

Stratejilerinde enerji sektöründe büyümenin olduğunu vurgulayan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Fırsatı olduğu takdirde, önümüze imkan çıkarsa, teklif olursa biz, şirketlerimizdeki hisselerimizin gerek azınlık, gerek çoğunluk şeklinde el değiştirmesinden korkmayan bir grubuz" diye konuştu.

Akın, devletin enerji özelleştirme portföyünün geniş olduğunu belirterek, "Bu geniş portföyden biz de belki pay almak için bir şeyler yapabiliriz" dedi.

Üretim santrallerinin özelleştirilmesiyle ilgilenip ilgilenmediklerine yönelik soruya, olumlu karşılık veren Akın, elektrik dağıtımındaki fiyatların çok cazip olmadığını ancak cazip olmamasına rağmen bunu yapmaları gerekebileceğini söyledi.

Bir fon gibi olduklarını ve hiçbir asetle (varlık) evlilikleri bulunmadığını kaydeden Akın, "Bizim bütün asetlerimiz satılabilir pozisyondadır. Birisi gelip almak isterse, hazırız" dedi.

Akın, halka arzı bir süredir düşündüklerini ve tahvil ihracının sürecin hızlanmasında etkili olduğunun altını çizerek, tahvil ihracında gelen yüksek talep üzerine halka arzı hızlandırmayı uygun gördüklerini belirtti.

Şirketin yapmayı planladığı yatırımlar

Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav ise toplantıda holdinge ve şirketlere ilişkin bilgi verdi.

Güçsav, Tarsus'taki santralle ilgili olarak 2 yılı geçmeyen yatırım dönemi planlandığını ve yatırımın 800 megavat güce çıkarma opsiyonu bulunduğunu kaydederek, Akfen GYO-Accor ortaklığı çerçevesinde süren inşaatların yanı sıra 2015 yılına kadar 241 avroluk yatırımla, Türkiye ve Rusya'da 14 yeni otel yapılacağını anlattı.

Verilen bilgiye göre, Akfen Holding son 5 yılda 6,2 milyar dolarlık yatırım yaptı. 2008 yılından bu yana enerji alanında toplam tutarı 700 milyon dolar olan yatırımlar devam ediyor.

Akfen GYO-Accor, Bursa'da başlayan IBIS Otel inşaatının yanı sıra Adana'da da IBIS Otel yapacak. Akfen GYO yurt içindeki yatırımlarının yanı sıra 2015'e kadar Rusya'da Samara, Yaroslav, Kaliningrad ve Moskova IBIS, Krastnoyarsk'da IBIS ve Novotel açılmasını planlıyor.

TASK'ın projeleri arasında son olarak aldığı Kars Belediyesi su ve atıksu imtiyaz projesi bulunuyor. Proje kapsamında 20 bin aboneye hizmet verilmesi ve yatırım tutarının 31 milyon avro düzeyinde olması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir