Aksa, Bilim İlaç, Axa Sigorta Subor ve İçdaş finalist oldu

SEDEFED ve TÜSİAD-Rekabet Forumu (REF) tarafından 4 Kasım'da düzenlenecek 6. Rekabet Kongresi kapsamında bu yıl ilk kez "Rekabet Gücü Ödülleri" verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve TÜSİAD-Rekabet Forumu (REF) tarafından 4 Kasım'da düzenlenecek 6. Rekabet Kongresi kapsamında bu yıl ilk kez "Rekabet Gücü Ödülleri" verilecek.

"Yılın en rekabetçi şirketi" ve "Yılın uluslararası operasyonları ile en hızlı gelişen şirketi" dallarında verilecek ödüllerde finalistler Aksa Akrilik, Axa Sigorta, Bilim İlaç, İçdaş Demir-Çelik ve Subor Boru oldu. Firmalar, ihracat, büyüme, katma değer ve karlılık gibi performansın sonuçlarına yönelik göstergelerin yanı sıra kaynaklar ve altyapının da yer aldığı kapsamlı bir model ile değerlendirilecek. Modelin, aralıkta düzenlenecek Dünya Rekabet Forumları Konseyi toplantısına sunularak, başka ülkelerde de uygulanması ve karşılaştırmalı değerlendirme imkanı sağlanması hedefleniyor.

REF Direktörü Prof. Dr. Dilek Çetindamar, rekabetçilikte sürdürülebilirliğin önemine işaret ederek, bunu da sadece büyüme, karlılık, ihracat gibi verilerle açıklamanın doğru olmadığını belirtti.

Çetindamar, "Bunlar aslında sonuç. Bunları sağlayan kaynaklar -insan kaynakları, finansal kaynaklar, teknoloji, inovasyon ve tasarım- ve altyapı da büyük önem taşıyor" diyerek, bin puan üzerinden yapılan değerlendirmenin yüzde 40'ının ihracat, büyüme ve karlılık; yüzde 30'unun altyapı, yüzde 30'unun da kaynaklar alanındaki performansa dayanılarak gerçekleştirildiğini anlattı.

Şu anda Brüksel ve Londra'da rekabet ödülleri verildiğini, ancak buralardaki değerlendirmenin basit modellere dayandığını belirten Çetindamar, bu yılın aralık ayında ilk kez toplanacak Dünya Rekabet Forumları Konseyi'ne oluşturdukları bu modeli sunacaklarını ve diğer ülkeleri de aynı modelde ödül organize etmeleri konusunda teşvik edeceklerini söyledi.

SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da, değişen dünya koşullarına hazırlık yapmak için rekabet içinde olunan ülkelerle kapsamlı kıyaslamalar yapılması ve ülke, sektör ve şirket bazında eksikliklerin belirlenerek bu konulara odaklanılması gerektiğini anlattı. Bir ülkenin rekabet gücünü artırmasının doğru bir strateji çerçevesinde güçlü ve rekabetçi sektörlerle mümkün olacağını, bunun da güçlü ve uluslararası pazarlarda etkin şirketlerle sağlanabileceğini söyleyen Nuhoğlu, şirketleri bu yolda teşvik etmek ve başarı hikayelerini paylaşmak üzere rekabet gücü ödüllerini düzenlemeye karar verdiklerini kaydetti. Nuhoğlu, bu yıl ödüle başvuran 10 firmadan 5'inin finalist olduğunu, ödüllerin "Yılın En Rekabetçi Şirketi" ve "Yılın Uluslararası Operasyonları ile En Hızlı Gelişen Şirketi" kategorilerinde verileceğini dile getirdi.

Finalistler kendine güveniyor

- Aksa Akrilik, ihracatına güveniyor

Aksa Akrilik Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, üretimlerinin yüzde 40'ını ihraç ettiklerini ve 5 kıtada 300 müşteriye sahip olduklarını belirterek ihracat cirolarının 225-250 milyon dolar arasında gerçekleştiğini söyledi. Tüm çalışanların şirketi sahiplendiği bir şirket kültürüne sahip olduklarını ve asıl rekabet güçlerinin de bundan kaynaklandığını belirten Yılmaz, halihazırda 308 bin ton kapasiteye sahip bulunduklarını ve yıllık büyümelerinin yüzde 10 düzeyinde olduğunu kaydetti.

- Axa Sigorta, verimlilikte iddialı

Axa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Cemal Ererdi, Türkiye'de yüzde 13 pazar payına ve yaklaşık 4 milyon müşteriye sahip olduklarını belirtti. Operasyon süreçlerini gözden geçirerek yüzde 50'ye varan maliyet avantajı sağladıklarını ve Türkiye'de uygulanan yöntemlerin başka ülkelerde de kullanılmaya başlandığını ifade eden Ererdi, Axa'nın geçen hafta Azerbaycan'da satın aldığı şirketin yönetim merkezinin Türkiye olacağını anımsatarak, "Türkiye artık bölge oldu. Türkiye'nin geliştirdiği uygulamaların gelişmekte olan ülkelerde başarılı olacağı öngörüsüyle Balkanlar, Orta Doğu, Türki Cumhuriyetler Türkiye'den yönetilecek" diye konuştu.

- Bilim İlaç, inovasyonda öne çıkıyor

Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, satışta 3'üncü, reçeteye girme konusunda ise 2'nci sırada yer alan bir ilaç firması olduklarını belirterek, geçen yıl 23 milyon dolar olan ihracatlarını da bu yıl 30 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Baş, ‘ilk ilaç' çıkarmaya yönelik Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade ederek, şirketin en büyük gücünün yenilikçilik olduğunu anlattı. Avrupa'da 4 yerde kendi satış teşkilatlarına sahip olduklarını kaydeden Baş, önümüzdeki dönemde ABD'de de ilaç satmayı planladıklarını bildirdi.

- Subor Boru, büyümede istikrar yakaladı

Subor Boru Genel Müdürü Kemal Tunç 1997 yılında kurulduklarını belirterek, Şanlıurfa'daki fabrikalarının kendi sektöründe en büyüğü olduğunu kaydetti. Tunç, alanında dünyanın 2'nci büyük kurulu kapasitesine sahip olduklarını belirterek, "Cam elyaf takviyeli boru üretiyoruz. 2 üretim tesisimiz bulunuyor. Üretimimizin yüzde 60'ını üç kıtada 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. 2009 yılında yüzde 33 kapasite artırdık ve son 5 yılda ortalama büyüme oranımız yüzde 10 seviyesinde" dedi.

- İçdaş 3.5 milyar dolar ciro yapacak

İçdaş Demir Çelik Etüd, Proje ve Koordinasyon Müdürü Özge Özensoy, 2009'da 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Ürünlerimiz Biga'daki günlük 25 bin ton yükleme boşaltma kapasiteli uluslararası limanımızdan dünyanın dört bir yanına sevk ediliyor. 2010 yılı başında planlanan ciro hedefimiz 3,5 milyar dolardı ve bunu gerçekleştireceğiz. Enerj alanında ise mevcut 405 MW kurulu gücündeki akışkan yataklı enerji santrallerinin yanında, Bekirli'de 1.200 MW gücündeki süperkritik enerji santralı yatırımına hızla devam etmektedir. 2011 yılında projenin tamamlanması ile kurulu güç 1.605 MW'a çıkacaktır" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir