Aleviler, Ankara'da 'eşit yurttaşlık' için toplandı

Geniş katılımlı mitingde, cemevlerine yasal statü verilmesi, zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması gibi talepler dile getirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" sloganıyla düzenlenen miting, Sıhhiye Meydanı'nda yapıldı.

Aleviler, zorunlu din dersi uygulamasının sürmesini, cemevlerine yasal statü verilmemesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na yönelik taleplerin yanıtsız kalmasını, Ankara'da geniş katılımlı bir mitingle protesto etti.

Türkiye'nin dört bir yanından pek çok Alevi kurum ve kuruluşu Ankara Sıhhiye Meydanında buluştu ve "eşit yurttaşlık" taleplerini yineledi.

Miting için Türkiye'nin birçok ilinden Alevi grupları, Ankara'ya geldi. Sıhhiye meydanındaki mitinge, çok sayıda sanatçı, yazar ve gazeteci de destek verdi.

Aralarında Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Mihri Belli, Edip Akbayram ve Fazıl Say gibi isimlerin yer aldığı bir grup aydın da bildiri yayımladı.

"Diyanet İşleri'nin kaldırılmasını istiyoruz"

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, konuşmasında, "Alevi toplumunun demokrasi ve laikliği desteklediğini" söyledi.

"Bu nedenle bugün son derece haklı, meşru, insani taleplerimizi bir kez de bu meydandan haykırıyoruz" diyen Balkız, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istediklerini bildirdi. İnanç olgusunun kişiye has, inananla inanılan arasında bir gönül işi, hoş bir muhabbet olduğu, bu duruma kimsenin müdahale etme, araya girme hakkının bulunmadığını vurgulayan Balkız, "Laik devlet dine yatırım yapmaz, dini örgütleyemez, genel bütçeden pay ayıramaz. O nedenle Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını istiyoruz" dedi.