Almanya, Türkiye'nin isteğini reddetti

Türkiye, İncirlik'te konuşlanmış olan Tornado tipi keşif uçaklarının elde ettiği DEAŞ görüntülerine erişim istedi. Ancak Türkiye'nin bu talebi Almanya tarafından geri çevrildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya savunma bakanlığı, Türkiye'ye DEAŞ ile mücadele kapsamında İncirlik Üssü'nden kalkan Tornado uçakları tarafından çekilen görüntülere filtresiz erişim vermeyeceğini açıkladı.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü fotoğrafları Suriye'de özerklik elde etmeye çalışan Kürtleri hedef almak için kullanacağından endişelenen Alman parlamenterler, elde edilen verilerin paylaşılmasına sınırlama getirmişlerdi.

Der Spiegel dergisi bir Alman diplomatik mesajından alıntı yapan haberinde Türkiye'nin, Almanya'nın İncirlik'te yapacağı lojman yatırımları iznini, görüntülere erişim verilmesine bağladığı belirtiliyor.

Savunma bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada gözetleme görevlerinin parlamento tarafından verilen yetkiler çerçevesinde yapıldığı ve görüntülerin "yalnızca DEAŞ karşıtı koalisyonla" paylaşıldığını belirtti. Sözcü, Alman ordusunca elde edilen verilerin başka amaçlarla kullanılmaması konusunda dikkatli bir süreç izlediğini söyledi. Ancak sözcü Der Speigel haberi hakkında yorum yapmayı reddetti.

Görüntü karşılığında lojman izni

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceği Türkiye ziyaretinin birkaç gün öncesinde yayınlanan haber, iki NATO müttefiki arasında zaten bir süredir yıpranmış olan ilişkileri daha da gerebilir.

Habere göre, söz konusu mesajda Türkiye'nin görüntü paylaşımı konusunu Almanya'nın üste yapacağı lojman inşaatlarına bağlaması "şantaj" olarak değerlendiriliyor. Dergiye göre mesajda iki üst düzey yetkili, bir üst düzeyli asker ve Erdoğan'ın bir politika danışmanının şahsen bu talebi dile getirdikleri belirtiliyor.

Alman parlamenterlerin geçtiğimiz Haziran ayında 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımasının ardından Türkiye'nin de Alman yetkililerin İncirlik ziyaretini geçici olarak engellemesi üzerine gerginlik yaşanmıştı.