Altın Koza başladı

Kültür Bakanlığı, Türk filmleri için hedefi 'Oscar'dan ödülle dönmek' olarak gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - 20-26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 17. Altın Koza Uluslararası Film Festivali, açılış töreni ile başladı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda yapılan açılışta, Türk sinemasının emektar oyuncuları, yönetmenler, senaristler ve yabancı konukların da bulunduğu katılımcılar, "Kırmızı Halı Töreni" ile salona giriş yaptı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, törenin açılışındaki konuşmasında, festival ile Adana'nın Türk ve dünya sinemalarının çeşitli dallarındaki seçkin örneklerin buluştuğu bir merkez haline geldiğini söyledi.

Hedef Oscar

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger ise kanunda 2004 yılında yapılan bir değişiklikle ve yaratılan kaynaklarla, Türk sinemasının ivme kazandığını belirtti. Ülger, şunları kaydetti:

"2004 yılından önce, yılda 12-15 arası film yapılırken, bu, her yıl artarak devam etti. 2009 yılında 70 sinema filmine ulaştı. Bakanlık olarak desteklediğimiz sinema filmlerinin pek çoğu uluslararası önemli film festivallerinde ödüller aldı ama bununla yetinmeyeceğiz. Gözümüz Oscar'da. Umarım kısa zaman sonra Oscar'dan da bir ödülle döneriz. Sanatçılarımızın bu potansiyeli olduğuna yürekten inanıyorum."

Yaklaşık 200 film gösterilecek

Konuşmaların ardından, sunuculuğunu Öykü Serter'in yaptığı törende, plaketler verildi. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda finale kalan Semih Kaplanoğlu'nun "Bal", Onur Ünlü'nün "Beş Şehir", Atıl İnaç'ın "Büyük Oyun", Nesli Çölgeçen'in "Denizden Gelen", Hakan Algül'ün "Eyvah Eyvah", Selim Demirdelen'in "Kavşak", Zeki Demirkubuz'un "Kıskanmak", Levent Semerci'nin "Nefes: Vatan Sağolsun", Melik Saraçoğlu ile Hakkı Kurtuluş'un "Orada" ve Ümit Ünal'ın "Ses" filmleri tanıtıldı.

Filmleri seçecek jürinin başkanı, senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk ile jüri üyelerinden yazar Buket Uzuner, görüntü yönetmeni Erdal Kahraman, sinema yazarı Erkan Aktuğ ve oyuncu Fikret Kuşkan konukları selamladı.

Festival boyunca yaklaşık 200 filmin gösteriminin, Cinebonus, Ariplex ve Metropol sinemaları ile Adana Kültür ve Sanat Merkezindeki 9 salonda gerçekleşeceği bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir