Anayasa Mahkemesi, 301'i 7 Mayıs'ta esastan görüşecek
301. Maddeden soruşturma yapılmasını Adalet Bakanının iznine bağlayan kanun hükmünün iptal istemi, 7 Mayıs Perşembe günü esastan görüşülecek
ANKARA - Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddesinden soruşturma yapılmasını Adalet Bakanının iznine bağlayan kanun hükmünün iptal istemini, 7 Mayıs Perşembe günü esastan görüşecek.
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 5237 sayılı TCK'nın 5759 sayılı Yasa'nın 1. maddesiyle değiştirilen 301. maddesinin (4) numaralı fıkrasının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne itiraz yoluyla başvuruda bulundu.
Yüksek Mahkeme, 301. maddeden soruşturma yapılmasını Adalet Bakanının iznine bağlayan kanun hükmünün iptaline ilişkin başvurunun ilk ve esas incelemesini, 7 Mayıs Perşembe günü yapacağı gündem toplantısında karara bağlayacak.
5838 sayılı Kanun'a kısmi iptal istemi
Ayrıca Anayasa Mahkemesi, ekonomik krizle ilgili önlemleri içeren 5838 sayılı Kanun'un bazı hükümlerinin iptal isteminin ilk incelemesini de 7 Mayıs tarihinde yapacak.
CHP, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı.
CHP, Kanun'un, şu hükümlerinin iptalini istiyor:
-22. maddesiyle, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nun geçici 7. maddesine eklenen fıkranın "... mülkiyete yönelik Hazinece dava açılmaz, açılmış davalardan vazgeçilir, açılan davalar sonucunda bu taşınmazların mera olarak sınırlandırılmasına ve özel sicile yazılmasına dair verilen ve kesinleşen mahkeme kararları uygulanmaz ve bu kararlar uyarınca tapu kütüklerine konulan şerhler terkin edilir" bölümü,
-4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nun geçici 7. maddesine eklenen, "1/1/2005 tarihinden önce kesinleşen imar planlarında küçük sanayi sitesi olarak ayrılan veya aynı tarihten önce, Bakanlık tarafından onaylanan ve yatırım programına alınan OSB'lerin bulunduğu alanlardaki mera vasıflı taşınmazlar hakkında; ilgili kamu idarelerince daha önce yapılan kamulaştırma ve diğer işlemler, tezyidi bedel dahil kamulaştırma, faiz ve diğer bedellerin ödenmesi kaydıyla geçerli kabul edilir, bu işlemlere dayanılarak ilgili gerçek ve tüzel kişiler adına tapuda yapılan tesciller korunur, mülkiyete yönelik Hazinece dava açılmaz, açılmış davalardan vazgeçilir, açılan davalar sonucunda bu taşınmazların mera olarak sınırlandırılmasına ve özel sicile yazılmasına dair verilen ve kesinleşen mahkeme kararları uygulanmaz ve bu kararlar uyarınca tapu kütüklerine konulan şerhler terkin edilir" hükmü,
-32. maddesinin (17) numaralı fıkrasının 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un "sit alanlarında kalan taşınmaz mallar" başlıklı 6. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır" hükmü.