Ancak Türkiye'ye saldırırsa harekete geçeriz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
BRÜKSEL – NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifakın Suriye'ye karşı sadece Türkiye'nin saldırılması halinde harekete geçeceğini söyledi. 
Anders Fogh Rasmussen, EUObserver ile yaptığı mülakatta Suriye güçlerince işlenen "dehşet verici" insan hakları ihlallerini duyduğu zaman "hayal kırıklığını" hissettiğini belirtti. 
Ancak NATO'nun Suriye içine, BM'den talep gelmediği için girmediğini de ifade eden Rasmussen "Suriye muhalefeti bile uluslararası toplumu askeri müdahalede bulunmaya çağırmadı" dedi. 
Rasmussen, bir askeri müdahalenin iyi bir şey olmayacağı inancını dile getirirken de Suriye toplumu çok karmaşık olduğu için bu tür bir müdahalenin sonuçlarının önceden kestirilemeyeceğini söyledi. 
 
Dış müdahale durumu kötüleştirebilir
Dış askeri müdahalenin, ihtilafın çözümüne yol açmayacağı gibi durumun daha da kötüleşmesine neden olabileceği uyarısını yapan Rasmusen, "Ancak Suriye'nin, komşusu ve NATO üyesi Türkiye'ye saldırması halinde işler değişebileceğini" de ifade etti. 
 
Patriotlar atkin caydırıcılık sağlıyor
Rasmussen, Türkiye'ye konuşlanan Patriot bataryalarına ilişkin olarak da şunları söyledi: 
"Patriot füzeleri, etkin bir caydırıcılık ve sınır boyunca tırmanışın düşürülmesini sağlıyor çünkü Suriyeliler, Türkiye'yi saldırmayı düşünmemelerinin bile gerektiğini biliyorlar. Sizi temin ederim ki Türkiye'nin etkin savunmasını ve korunmasını sağlamak için gereken her şeyi yapmaya hazırız." 
 
NATO, dünya polisi olarak hareket edemez
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, NATO üyelerinin ittifakın başlıca öncelik olduğunu da vurguladığı mülakatta "NATO, dünya polisi olarak hareket edemez. Her ihtilafı çözmek için ülkeden ülkeye seyahat edemeyiz. Mümkün değil" sözlerini kullandı. 
Afrika ülkesi Mali'deki krize değinirken de Mali'de NATO için bir rol görmediğini ifade eden Rasmussen, ABD'nin Avrupa sorunları ile daha az ilgilendiği uyarısında bulunduktan sonra ittifakın NATO üyelerinden, ABD'nin desteğine olan bağımlılıklarına son vermelerini de istedi.