Antalya, kriz ve girişimcilik

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Erdoğan KAHYA

antalya@dunya.com

Tüm dünyayı etkisi altına alan krize sektörel açıdan baktığımızda Antalya'nın bu krizi şimdilik ufak-tefek sıyrıklarla atlattığını söyleyebiliriz. Çünkü bugünlerde 9 milyonunca turisti karşılamaya hazırlanan Antalya'da krizin sezon sonuna rastlaması gerçekten turizmimiz adına bir şanstı.

Şimdi herkes, sektöründe yaşanabilecek krizi fırsata dönüştürme konusunda hemfikir. Gerek sektör temsilcileri, gerekse sektörün içindekiler kış ayında tesislerini zaten kapatmayı planladıkları, bu yüzden de özellikle istihdam konusunda doğabilecek krizin de otomatikman önünü kestikleri için mutlular. Peki sezon açıldığında ne olacak? Şayet, bırakın dünyayı, Avrupa'da kriz etkisini sürdürürse, tatil programlarını ertelemek zorunda kalacak olan Batılılar, en büyük darbeyi Akdeniz'e kıyısı olan ülkelere vuracaktır. Bu ülkeler arasında da en çok zararı, ucuz ülke imajı ve her şey dahil sistemi ile son yıllarda adeta depara kalkan Türkiye görecektir.

Antalya sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) ile Akdeniz Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği Girişimcilik Haftası etkinlikleri başladı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Atatürk Konferans Salonu'nda 300'e yakın girişimci adayı üniversiteliye seslenen Türk Ekonomi Bankası (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, pek de umut vermiyor gelecek için. Canevi'ye göre, Türkiye küresel krizde birinci dalgayı hafif atlattı, ancak tedbirsizlik yüzünden ikinci dalganın gelişi de hızlandı. İlk dalganın 3-milyar dolarlık bir hasarla atlatılmasında Türkiye'nin 2001'de yaşadığı kriz sonrası alınan tedbirlerin faydası oldu.

Canevi krizle ilgili çok kötü bir tablo çizerken Antalya'da herkesin aklında krizi fırsata dönüştürmek yatıyor. Nitekim Girişimcilik Haftası'nın açılış bölümünde konuşmacılar ağız birliği etmişcesine, özellikle turizm sektöründe fırsatların iyi değerlendirilmesi üzerinde durdular. Vali Alaaddin Yüksel, ANSİAD'la Akdeniz Üniversitesi'nin girişimcilik haftasında, girişim dışında yenilikçiliği ve fırsat kavramını da birlikte sunduklarını söylerken, her krizin ortak paydasının "bir gün krizin sona ereceği" olduğunu ifade ederek iş dünyasına moral verdi. Üstelik Türkiye'nin turizmdeki potansiyeli ile fırsatları en iyi şekilde değerlendirmesinin zamanı geldiğini belirterek, krizin bu defa cepten beyinlere sıçradığını ve akıllı düşünerek ve birlikte hareket ederek çözüm bulabileceklerini dile getirdi.

AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kısa zamanda büyük işler başardığına dikkat çekerek, bu krizin de üstesinden gelineceğini söyledi.  

Antalya'da turizmciler yeni sezonla ilgili gerçekten fırsat arayışına girdiler. Sektör temsilcileri dünyayı turluyorlar. Kriz ortamına girmeden nasıl fırsatlar yaratılacağını araştırıp, yeni enstrümanlar bulmayı hedefliyorlar.