Apple'ın iOS 6'sı 200'den fazla yenilik sunuyor

Apple WWDC Fuarı'nda (World Wide Developer Conference) iOS işletim sisteminin merakla beklenen yeni sürümünü tanıttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - Apple WWDC Fuarı'nda (World Wide Developer Conference) beklenildiği gibi iPhone, iPad ve iPod Touch'ın işletim sistemi iOS'un son versiyonu iOS 6'yı tanıttı.

Kıdemli Başkan Yardımcısı Scott Forstall, uygulama geliştiricileri ve basın mensuplarına iOS 6'nin Siri geliştirmeleri ve Facebook güncellemeleri de dahil 200 yeni özellik barındırdığını söyledi.

Mobil işletim sisteminin sonbaharda güncelleştirmeye hazır olacağı belirtildi. Forstall konuşmasına bazı rakamlar vererek başladı. Şu an kullanılan 364 milyon iOS cihazı olduğunu ve bunların yüzde 80'inin iOS 5 çalıştırdığını söyledi. Her gün 7 milyar bildirimin cihazlara gönderildiğini ve şimdiye kadar da toplam 1 buçuk trilyon bildirimin gönderildiğini söyledi. Ayrıca günlük 140 milyon iMessage kullanıcısının 1 milyardan fazla mesaj gönderdiğini de ekledi.

İŞTE iOS6 İLE GELEN YENİLİKLER

> SİRİ GELİŞTİRMELERİ: iOS 6 ile gelecek olan Siri, spor konusunda bilgili olacak ve restoran bilgisi detaylandırılacak. Ayrıca uygulama çalıştırıp, Facebook veya Twitter'a gönderi yapmanıza imkan sağlayacak. Daha önce yalnızca iPhone 4S'te çalışan Siri, iOS 6 ile üçüncü jenerasyon iPad'leri de destekleyecek.

Ses komutlu asistan, iOS 6 ile birkaç yeni dil desteği de sunmaya başlayacak Facebook Entegrasyonu: iOS 5 ile entegrasyonu artan Twitter'dan sonra, Facebook da iOS 6 ile sistemin geneline entegre olacak. Facebook ile fotoğraflar, linkler, mekanlar, iTunes ve App Store içerikleri ve daha fazlasını paylaşabileceksiniz.

Ayrıca Facebook direkt olarak Bildirim Merkezi ile entegre olacak. Aşağı çekerek yeni bir Facebook durumu veya Tweet paylaşılabilecek. Facebook'a Siri ile de yeni bir durum gönderebileceksiniz. Ayrıca Facebook arkadaşlarınızın iletişim bilgileri ve takvim olayları da iOS cihazınızla senkronize olacak.

> TELEFON UYGULAMASI: Bir telefon aldığınızda o an için uygun değilseniz, iOS 6 ile direkt arama ekranında aramaya bir mesajla cevap verebilecek veya arayan kişiyi daha sonra aramak için hatırlatma kurabileceksiniz.

> RAHATSIZ ETME: iOS 6 aynı zamanda bir “Rahatsız Etme” seçeneğine sahip. Bu özellik ile cihazınız bildirimleri, aramaları ve mesajları almaya devam etse de, ekranınızın ışığını yakmayacak veya ses çıkarmayacak. Ayrıca bu özellik aktifken, belirli numaralar sizi aradığı zaman telefonun ses çıkarması sağlanabiliyor.

> FACETİME: iOS 6 ile Apple'ın görüntülü sohbet özelliği artık Wi-Fi dışında mobil bağlantı ile de çalışacak. Apple ayrıca Apple ID ile telefon numaranızı birleştirecek ve böylece birisi telefonunuza görüntülü mesaj gönderdiği zaman, mesajı iPad veya Mac bilgisayarınızdan da görebileceksiniz.

> FOTOĞRAF AKIŞI: iOS 6 ile yeni gelen özelliklerden biri de, arkadaşlarınızla kolayca fotoğraf paylaşmanızı sağlayan Fotoğraf Akışı. Paylaşmak istediğiniz fotoğrafları seçin, arkadaşlarınızı seçin ve bitti. Arkadaşlarınız bir bildirim alacak ve fotoğraflar da Photos uygulamasındaki bir albüme gidecek.

> MAİL: Mountain Lion'da olacağı gibi, iOS 6'daki Mail özelliği de VIP desteği sağlayacak. Birisini VIP seçtiğiniz zaman, aynı sms geliyormuş gibi onların e-postaları geldiği zaman kilit ekranınıza bildirim gelecek. Ayrıca o mailler için özel bir klasör ve işaretlenmiş mailler için de bir klasör olacak. Yeni mail ile gönderdiğiniz iletilere fotoğraf veya video eklemek de kolaylaşmış durumda. Bunun dışında mail içerisinde şifre korumalı Office dosyaları da açılabilecek.

> PASSBOOK: Forstall Apple'ın yeni uygulaması Passbook'u “tüm geçişlerinizi tek bir yerde toplamanın en basit yolu” olarak tanımladı. Uygulama biniş kartlarınızı, biletlerinizi, mağaza kartı uygulamalarınızı, sinema biletlerinizi ve daha birçok benzeri şeyi organize ediyor. Bir geçiş için bunlardan birine ihtiyacınız olduğu zaman da, iOS bunu fark edip kilit ekranınıza uygun geçişi gönderiyor. Ayrıca havaalanındayken uçağınızın kapısı değiştirilirse de, Passbook'a kayıtlı kartınız otomatik olarak güncelleniyor.

> REHBERLİ ERİŞİM: "Tüm müşterilerimiz için en erişilebilir cihazlar yapmak için yola çıktık. iOS cihazlarının sahip olduğu erişilebilirlik durumundan gerçekten gurur duyuyoruz" diyen Forstall, otistik çocukların iOS uygulamalarından faydalanmalarından da özellikle gurur duyduklarını belirtti. Rehberli Erişim ile, bir uygulamada etkisiz hâle getirmek istediğiniz tuşların etrafında bir daire çizdiğinizde iOS onları etkisiz hâle getiriyor. Ayrıca telefonunuzu tek uygulama moduna alarak Home tuşunun uygulamadan çıkmasını da engelleyebiliyorsunuz.

> HARİTALAR: Apple yepyeni bir haritalama yöntemi kullanacak ve haritaların bir kısmı bölgesel aramalar için kullanılacak. Haritalar aynı zamanda trafik hizmeti de sunacak, böylece yol durumu öğrenilebilecek. Bunun da ötesinde, gerçek kaza bilgileri de Haritalar'da olacak, böylece trafiğin ne zaman açılacağına dair bir fikir elde edilebilecek. Bir diğer yeni özellik ise navigasyon kısmında.
Uygulama size gerçek zamanlı trafik verisini baz alarak tahmini ulaşma zamanınızı söylüyor. Mümkün olduğu zamanlarda da trafik sıkışıklığından sizi kaçırıyor.

Bunların hepsi de Siri ile entegre bir şekilde kilit ekranından çalışıyor. Siri'ye gidilecek yeri söylediğiniz zaman navigasyonu açıyor, bir benzinlik sorduğunuzda da yol üzerinden bir tane seçiyor.

Forstall, Apple'ın belirli metropol bölgeler üzerinde uçaklar ve helikopterler yardımıyla oluşturduğu 3 boyutlu modellemesi Flyover konusunda çok heyecanlı olduklarını söyledi. Haritalar vektör bazlı olduğu için, yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlemleri hızlı bir şekilde yapılabiliyor.

Belirli bir binaya basıldığı zaman da, Yelp üzerinden bilgi alınabiliyor. Ayrıca çevrenin veya tek bir binanın nasıl göründüğüne bakmak, kamera açılarını ayarlamak, 2 ve 3 boyut arasında gidip gelmek kolaylaşıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir