Aralarındaki banka sorunu çözüldü

İki ülke başbakanı, Slovenya'ya ait Lyublyanska Bank'ın Hırvatistan'daki müşterileriyle ilgili sorunun çözümüne ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
MOKRICE - Hırvatistan ve Slovenya arasındaki banka sorunu, iki ülke başbakanının imzaladığı mutabakat zaptıyla çözüldü. Böylece Slovenya'nın, Hırvatistan'ın AB'ye katılım antlaşmasını onaylamasının önündeki engel de kalkmış oldu.
 
Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç ve Slovenya Başbakanı Yanez Yanşa, Slovenya'nın Lyublyanska Bankası'nın Hırvatistan'daki müşterileriyle ilgili sorunu çözmek için Hırvatistan'ın kuzeyindeki Mokrice kentinde bir araya geldi.
 
Slovenyalı yetkililerin "Hırvatistan'ın AB'ye katılım antlaşmasını onaylamayacakları" yönündeki açıklamalarının ardından, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç'le Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Eryavets'ın geçen ayki görüşmesinde mutabakata varılan zapt, iki başbakanın görüşmesinde imzalandı. Zaptın imzalanmasıyla Slovenya'nın, Hırvatistan'ın AB'ye katılım antlaşmasını onaylamasının önünde engel kalmadı.
 
Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından imzalanan mutabakat zaptı, Lyublyanska Bank'ın Hırvatistan'daki müşterilerine olan ve eski Yugoslavya döneminden kalan borçlarını ödenmesi ve bu bağlamda Hırvatistan'ın Slovenya'ya açtığı tazminat davalarının sonuçlandırılmasını kapsıyor.
 
Anlaşmaya göre Slovenya hükümeti, bunun ardından Hırvatistan'ın AB'ye katılım antlaşmasının onaylanması sürecini başlatacak.
 
Lyublyanska Bank'ın Hırvatistan'daki müşterilere olan eski borçların ödenmesi, İsviçre'nin Basel kentinde Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) himayesinde yapılacak.
 
"Sonunda iki tarafı da memnun edecek bir çözüm bulduk"
 
Slovenya Başbakanı Yanez Yanşa, imza töreninde yaptığı konuşmada, mutabakat zaptının imzalanmasıyla Hırvatistan'ın AB'ye katılım antlaşmasını engelleyen son sorunun da çözüldüğünü belirtti.
 
Dost ülke Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne katılımından memnuniyet duyacaklarını ifade eden Yanşa, son dönemde Slovenya hükümetinde yaşanan krizinin bu süreci etkilemeyeceğini söyledi.
 
Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç de "Sonunda iki tarafı da memnun edecek bir çözüm bulduk. İmzaladığımız zapt kısa ve net" dedi.
 
Eski Yugoslavya zamanında Hırvatistan'da da faaliyet gösteren fakat daha sonra Slovenya'nın kamu şirketi olarak faaliyetlerine devam eden Lyublyanska Bankası'nın Hırvatistan'daki müşterilerine olan borçları ödemeyi reddetmesi, iki ülke arasında soruna yol açmıştı.
 
Hırvatistan'ın hem yerel hem de uluslararası mahkemelerde Slovenya'ya dava açmasının ardından Slovenyalı yetkililer, 1 Temmuz 2013'te AB'ye tam üye olacak Hırvatistan'ın AB'ye katılım antlaşmasını onaylamayacaklarını açıklamıştı. 
 
Geçen yıl başlayan sorunun yanı sıra 2010 yılında Hırvatistan ile Slovenya arasında sınır sorunu da yaşanmıştı. Kriz sürecinde Slovenya, Hırvatistan'ın AB'ye katılım müzakerelerini geçici olarak bloke etmişti. İki ülkenin dışişleri bakanları Şubat ayında bir araya gelerek anlaşmazlıklar konusunda mutabakata varmıştı.