Arınç'tan Özbek'e eleştiri: İstifa cesaretiniz yok

Bakan Arınç, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in, "Pakistan'da Anayasa değişikliği üzerine yüksek yargı mensuplarının istifa ettiği" örneğini vermesini eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek'in, "Pakistan'da Anayasa değişikliği üzerine yüksek yargı mensuplarının istifa ettiği" örneğini vermesini eleştirerek, "Pakistan'daki yüksek yargıçların soylu davranışlarını Türkiye'de biz geçmişte görmedik. Siz bunu yapacak cesarette de değilsiniz. Mesela yasama organına karşı 'yaptığın yanlıştır, bu yanlışlığa tepki olarak ben istifa ediyorum' dese, bu tebrik edilecek bir davranış olur" dedi.

Arınç, Anayasa değişikliyle ilgili yüksek yargı organlarından da eleştiriler geldiğinin belirtilmesi ve Ankara Adliyesinde yüksek yargı organlarının başkanlarının katıldığı toplantının hatırlatılması üzerine, Anayasa Mahkemesinin haklı olarak sustuğunu, Yargıtay, Danıştay başkanları ve HSYK Başkanvekilinin "hiç durmadan, bir taraftan da YARSAV'ın desteğini alarak, her gün bir siyasetçi gibi konuşmalar yaptıklarını" söyledi.

Bülent Arınç, şöyle devam etti:

"Eski brifingleri hatırlayarak iç çekiyorlar, 'Ah nerede o eski brinfingler' diyerek... Bu tür toplantılarla göz dağı vermek istiyorlar. Parlamentoya ve iktidara göz dağı vermek istiyorlar. Söyledikleriyle Sayın Baykal'ın söyledikleri tıpa tıp örtüşüyor. Bu çok yanlış. En azından sizin haklı gerekçeleriniz olsa bile bunları bir yargı mensubu olarak ve sadece yargı açısından meseleye bakarak söyleyebilirsiniz. Bir siyasetçinin söylemlerini arkadan destekleme anlamına gelebilecek bir davranışın elbette bir yargı mensubu için yanlış olduğunu söylemeliyim. Konuştukça ve eylem yapmaya kalktıkça perişan oluyorlar ve ben bir siyasetçi olarak yargının bu duruma düşmesinden son derece üzülüyorum.

En son güya hakim ve savcıların ihtiyaçlarını dinlemek üzere bir toplantı yapacağız dediler. Bindirilmiş kıtalar geldi içeriye ama yargının kendi içinden derdini anlatmak isteyenler de geldi. Görüldü ki mizansen farklı, isyan ettiler, karşı çıktılar ve o toplantı deşifre oldu. Mahcup da oldular."

"Böyle yüksek yargı mı olur"

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in okuldan sınıf arkadaşı olduğunu belirten Arınç, "Bu durumlara düşmesini hiçbir zaman arzu etmem" dedi. Özbek'in, "Pakistan'da darbeyle iktidarı ele geçiren General Ziya Ül Hak'ın hazırlattığı Anayasa üzerine yüksek yargı mensuplarının istifa ettiği örneğini verdiğini" anımsatan Arınç, şöyle devam etti:

"Amin demek lazım buna. Ne kadar soylu bir davranış ama bunun Türkiye örneğine rastlayabilir miyiz? 1960'ta, 1980'de yüksek yargıçların darbeyi yapanlara karşı bir yüz ekşitmesi bile olmadı. Hatta Anayasa Mahkemesi üyeleri ziyarete gittiler, kendilerini kutladılar. Hatta yargı mensupları ve hukuk fakültelerindeki pek çok profesör 'nasıl bir Anayasa istersiniz' diye sipariş aldılar.

Pakistan'daki yüksek yargıçların soylu davranışlarını Türkiye'de biz geçmişte görmedik. Sen bugün yasama organına karşı bunu söylemek istiyorsan bu yanlış bir benzetme olur. ikincisi, siz bunu yapacak cesarette de değilsiniz. Mesela yasama organına karşı 'yaptığın yanlıştır, bu yanlışlığa tepki olarak ben istifa ediyorum' dese, bu tebrik edilecek bir davranış olur. Hadi bakalım, ima edildi ama ertesi gün dönüldü. Böyle yüksek yargı mı olur Allah aşkına."

"Milletle mi kavga edeceksiniz"

Yasama organının, HSYK'nın, Anayasa Mahkemesinin yapısını nasıl isterse öyle yapacağını, Anayasa'nın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri dışındaki tüm maddeleri değiştirebileceğini belirten Arınç, şunları söyledi:

"(Sen benim bu yetkime karışamazsın beyefendi) demek mecburiyetinde kalıyorum. Yargıya tavsiyem, daha fazla yıpranmayın. Hiçbir itibarınız neredeyse kalmayacak duruma düştünüz. Her gün konuşmayın, her gün siyaset organına dil uzatmayın, her gün yasamanın görevine müdahale edecek davranışlarda bulunmayın.

Diyelim ki bu referanduma gitti ve millet buna büyük ölçüde 'evet' oyu verdi. Milletle mi kavga edeceksiniz? Sizin her kararınızın üzerinde 'Türk Milleti adına yargılama yetkisine sahip mahkeme' yazıyor. Millet öyle karar verince sen kararlarını değiştirecek misin? Böyle bir şey olabilir mi?"

Arınç, "(Eski brifingleri hatırlayıp iç çekiyorlar) dediniz. 28 Şubat özlemi mi var?" sorusuna karşılık, "Elbette. Birileri onu bekliyor. Çünkü 28 Şubatta asker brifing veriyordu, yüksek yargı mensupları da ilk sırada, ayakta onları alkışlıyordu. Bu tabloların vakti geçti. Türkiye artık yeni bir Türkiye" dedi.

Herkesin Anayasa'ya bağlı kalacağını, Anayasa ne emrediyorsa onu yapacağını ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

"Herkes bu ülkede kurumların, kurulların Anayasa çerçevesinde nasıl çalışması gerektiğini bilecek. O yüzden, adını brifing koymamışlar da görüş alışverişi ama siz orada başka şeyler konuşuyorsunuz. Siyasi iktidarı, yürütmeyi hasım gibi görüyorsunuz. Yasamaya 'senin aklın ermez bu işlere' diyerek, aba altından sopa gösteriyorsunuz. Siz bu milletin içinden çıktınız, yargı mensubusunuz. Sizin hakimliğiniz kadar benim de avukatlığım var."

Bu konularda ilginizi çekebilir