Artçı depremler Marmara'yı 6 kez salladı

Dün gece Marmara Denizi'nde gerçekleşen deprem sonrasında büyüklükleri 2.2 ile 3.2 arasında değişen 6 adet artçı sarsıntı meydana geldi. Prof. Dr. Ahmet Ercan ise 2045'ten önce büyük bir deprem beklemediklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, özellikle Marmara Ereğlisi, Tekirdağ, İstanbul'un Avrupa yakası ve yakın çevresinde kuvvetlice hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nden (UDİM) yapılan yazılı açıklamada, yerel saatle 23.54'te Marmara Denizi'nde büyüklüğü 5.1 olan orta şiddette bir deprem meydana geldiği hatırlatıldı.

Depremin ilksel dış merkez koordinatlarının 40.8505 derece kuzey enlemi-27.9242 derece doğu boylamı olduğu vurgulanan açıklamada, depremin özellikle Marmara Ereğlisi, Tekirdağ, İstanbul'un Avrupa yakası ve yakın çevresinde kuvvetlice hissedildiği, kısmen de olsa paniğe neden olduğu aktarıldı. Açıklamada, Marmara bölgesinin genel olarak I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer aldığı ifade edilerek, deprem sonrasında büyüklükleri 2.2 ile 3.2 arasında değişen 6 adet hafif şiddette artçı deprem meydana geldiği kaydedildi. Bölgede son önemli depremin, 25 Temmuz 2011'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki sarsıntı olduğu belirtildi.

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun kuzey kolunun, İzmit Körfezi-Adalar açıklarından Marmara Denizi'nden geçerek Mürefte-Şarköy'e bağlandığı ve oradan Saroz Körfezi'ne uzandığı anlatılan açıklamada, şöyle denildi: "Bu yüzden özellikle bugün meydana gelen depremin olduğu bölge, Batı Marmara'nın en aktif yöresi olarak nitelendirilip, burada sık aralıklarla hafif ve çok hafif şiddette depremler meydana gelmekte olup, 2-3 yılda bir orta büyüklükte depremler kaydedilmektedir. Aletsel dönemde deprem bölgesinde meydana gelmiş en etkili deprem, 1942 yılında olan 5.7 büyüklüğündeki Marmara Denizi depremidir. Bölgede bulunan aktif tali kırıklar zaman zaman bu büyüklükte depremler üretmektedir. Bu depremin can ve mal kaybına neden olmaması beklenmektedir. Bölge, I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması, afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır."

2045'ten önce deprem olması şaşırtıcı olur

 

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise "2045'ten önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük depremler olagelecektir" dedi.
 
Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depreme ilişkin yazılı açıklama yapan Ercan, depremin, Marmara Ereğlisi önünde, 7.0 ile 7,2 büyüklüğünde deprem beklediği konumda, ayrıca odak 15 kilometre derindeki granit kabuğu derinliğinde olduğunu kaydetti.
 
Ercan, şöyle devam etti:
"Deprem bu bölgede gerginliğin biriktiğini gösteren kabukta, güre boşalırken yaptığı çıtırtılardır. Ancak bunlara bakarak, 'deprem olacak' demek doğru olmaz. Biz jeofizikçiler, bu küçük depremlerin konumsal, ayrıca süresel dağılımına bakarak bir yoruma varırız. Bugüne dek alınan depremcik ölçüleri, depremcik dağılımının Sivriada'dan Mürefte'ye dek çizgisel olduğunu göstermiştir. Bu bilgi, anılan aralıkta bir kırılma olacağını gösterir. Ancak, depremcik yoğunluğunun Mürefte-Marmara Ereğlisi-Büyükçekmece arasında yoğun, Büyükçekmece-Sivriada arasında seyrek olması şunları söyler; Kırılma iki depremle, iki parçalı olacaktır. Yer kabuğunun batı parçası, doğuya göre daha gevrektir.
 
Depremlerden ilki Bakırköy önünde 6,3 ile 6,7 arasında gerçekleşecektir. Özetle, Marnet ağı ile yakın denetim altında olan Marmara'da yakında deprem olacağına ilişkin hiçbir gösterge yoktur. Buna karşın deprem olacak deniyorsa, bunu bilim dışı bir 'yaygara' olarak değerlendirmek gerekir. 2045'ten önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük deprem ile depremcikler olagelecektir."
Bu konularda ilginizi çekebilir