Artık 'devlet projesi'

2023, 500 milyar dolar ihracat strateji belgesi, devlet projesi oldu. Büyükekşi, gece yarısı Başbakan Erdoğan tarafından onaylanan projenin "devlet projesi" haline geldiğini müjdeledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  -  Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, '2023 Türkiye İhracat Stratejisi Projesi'nin dün 7 bakan tarafından çok hızlı bir şekilde imzalandığını, gece yarısı da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığını belirterek, projenin "devlet projesi" haline geldiğini vurguladı.

Türkiye'de ilk defa bir sivil toplum kuruluşu projesinin "devlet projesi" haline geldiğini söyleyen Büyükekşi, "Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun. Bu Türkiye ekonomi tarihinde sivil toplum kuruluşları açısından bir dönüm noktası olmuştur" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi 19. Olağan Genel Kurulu, Ankara Sheraton Otel'de gerçekleştiriliyor. Genel Kurul'a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katıldı.

2012 yılında 150 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyleyen TİM Başkanı, bu yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 10.5 artış gösterdiğini ve yaklaşık 60 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Aynı dönemde ihracat artmaya devam ederken, ithalatın azaldığına dikkat çeken Büyükekşi, "Dünyada ekonomik kriz sürerken, Avrupa'da her gün bir ülkenin lideri seçimle değişirken, güneyimizdeki ülkelerde problemler yaşanırken, biz son 12 ayda 140 milyar doları geçtik. Bu rakamlara ulaşmamız, hedeflerimize ne kadar sağlam adımlarla ilerlediğimizin bir kanıtıdır" şeklinde konuştu.

Proje hak ettiği değeri buldu

Büyükekşi konuşmasında, 2023 vizyonuyla ilgili önemli bir gelişmeyi de paylaştı. 7 bakan tarafından dün çok hızlı bir şekilde imzalanan ve gece yarısı da Başbakan Erdoğan tarafından onaylanan, "2023 500 Milyar Dolar İhracat Strateji Belgesi"nin devlet projesi haline geldiğini vurguladı. Büyükekşi konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Üç yıldan beri üzerinde çalıştığımız yüzden fazla toplantı binden fazla katılımcıyla büyük emek verdiğimiz proje hak ettiği değeri buldu. Türkiye'de ilk defa bir sivil toplum kuruluşu projesi, devlet projesi haline geldi. Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun. Bu Türkiye ekonomi tarihinde sivil toplum kuruluşları açısından bir dönüm noktası olmuştur."

Merkez Bankası'na da teşekkür

Büyükekşi, konuşmasında Merkez Bankası'nı da unutmadı. Merkez Bankası'nın bu dönemde fiyat istikrarının yanında, finansal istikrarı da gündemine alıp sanayi ve ihracatı da gözeten gerçekçi ve özgün bir politika uyguladığını dile getiren Büyükekşi, "Bu politika Türkiye'nin rekabet gücüne çok büyük destek oldu. İhracata daha fazla destek vermek için reeskont kredi limitini 5 milyar dolara çıkardı. Taahhüt kapatma süresini de bir yıla çıkardı. Bütün bu çalışmalarından dolayı, Merkez Bankası Başkanı'na ve bütün ekibine teşekkür ediyorum. Hedeflerimizi gerçekleştirmek ve gereken finansman kolaylıklarını sağlamak için diğer finansal kurumların da bize destek vermelerini bekliyoruz."

"2023 hedeflerine hep birlikte omuz omuza koşacağız"

Türkiye'nin 55 bin ihracatçısı adına "Katma Değer Toplumu oluşturmak için hazır" olduklarını belirten TİM Başkanı Büyükekşi, "Öyle bir katma değer toplumu ki girişimci ve inovasyon odaklı bir yapı kursun. Öyle bir katma değer toplumu ki, modayı, tasarımı ve katma değeri ihracatın merkezine alsın. Öyle bir katma değer toplumu ki, Türk malını, dünya markaları arasında liderliğe taşısın. Öyle bir katma değer toplumu ki, rekabetçilik liginde Türkiye'yi üst sıralara yerleştirsin.

Öyle bir katma değer toplumu ki, Avrupa Birliği'ne uyum sürecini tamamlasın ve AB üyesi olsun. AB'nin içinde bulunduğu siyasi değişim, AB ile ilişkilerimizi yeni bir sürece taşıyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmekte yarar var. TİM olarak Türkiye'nin AB'ye üyelik perspektifini desteklemeye devam ediyoruz. AB üyeliğinin Türkiye'yi daha modern, daha demokratik ve daha güçlü bir yapıya kavuşturacağına inanıyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir