Artvin'de gerginlik sürdü

Yapılması planlanan madene tepkiler dün de sürdü. Polis eylem yapan gruplara müdahele etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Madene karşı direniş dün de devam ederken, kadınlar polisin araçlarıyla Cerattepe’ye çıkıp son durumu görmek istedi. Ancak talebe yanıt verilmeyince çıkan olayda polis grubu gazla dağıttı.  

Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısıyla saat 11.00’de Otopark Meydanı’nda çoğunluğu kadın yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Cerattepe’ye doğru yürüyüşe geçen grup ellerinde Türk bayraklarıyla, ‘Cengiz kaç kaç, kadınlar geliyor’ sloganları attı. Alkışlar ve grubun önünde akordeon çalan yöresel sanatçının müzikleri eşliğinde yürüyen grup, yarım saat sonra Hastane Kavşağı’na geldi. Çevik kuvvet ekipleri barikat oluşturarak grubun geçişine izin vermedi.

İzin verilmedi

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, polis müdürlerine, “Sadece kadınlar polis araçlarına binerek Cerettepe’ye çıkmak istiyor. Müsaade edin” dedi. Polisin, “İçinizden birkaç temsilciyi götürelim” isteğine karşı çıkan Karahan, tüm kadınların maden bölgesine gitme isteğini tekrarladı. Hiç kimsenin yukarı çıkmasına izin verilmeyeceği bildirildi. Bu arada Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nün, yer tahsisi yapılmadan ağaç kesildiğine ilişkin yazısı da dağıtıldı.

'İçimizde astım hastaları var'

Karahan, “Az önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan da randevu talep ettik. Birkaç gün içinde cevap bekliyoruz. Biz harekete geçtiğimizde yüzlerce polisi buraya yığmayı başaranlar, bu kadar kadını yukarı götürmeyi beceremiyorlar mı? Biz oraya yürüyerek de çıkarız. Biz dağlarda yaşayan insanlarız” dedi. Gruptaki kadınlardan birinin megafonla polislere, “İçimizde astım hastaları var. Gaz sıkmayın ve farklı müdahalede bulunmayın” diye uyarı yapması dikkat çekti.

56ca3ff167b0a959e47d1331.jpg

Polis gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Ancak grubun önündeki kadınlar polis barikatını aşmak için yürümeye başlayınca, polis ekipleri önce kalkanlarla grubu dağıtmaya çalıştı. Bu sırada çok sayıda kadın ezilme tehlikesi atlattı. Bunun üzerine grubun arkasındaki erkekler de polise taş atmaya başladı. Polis de biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti. Ayrıca TOMA grubun üzerine tazyikli su ve gaz sıkıldı. Bazı polisler copla kadınlara vururken, grubun bir süre sonra yeniden toplanması üzerine polis daha fazla biber gazı sıkmaya başladı. Gazdan ve plastik mermilerden etkilenen çok sayıda kadın yakındaki Artvin Devlet Hastanesi acil servisine taşındı. Ambulanslarda da bazı göstericilere müdahale edildi.