ASKİ'nin yeni su tarifesine dava

Tüketici Hakları Derneği, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yeni su tarifesinin iptali için dava açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Tüketici Hakları Derneği'nce, ASKİ'nin yeni su tarifesinin iptali istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açıldı.

Dernek üyesi bir grup, ellerindeki yeni su tarifesine yönelik dövizlerle Ankara Bölge İdare Mahkemesi önünde toplandı.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, ASKİ'nin konutlarda kullanılan suya uyguladığı kademeli fiyat tarifesinin Danıştay tarafından iptal edilmesinden sonra Ankara Büyükşehir Belediyesince konutlardaki suyun bedelinin 1 metreküp için 2,70 TL olarak belirlendiğini belirtti.

Çakar, "Bu tarife 'indirim' diye yansıtılarak basın ve Ankaralı tüketiciler yanıltılmıştır. Çünkü bir önceki tarifede 0-10 metreküp arası su kullanan konut aboneleri atık su bedeli dahil bir metreküp suya 1,55 TL öderken, şimdi yeni tarifeyle 2,70 TL ödeyecektir. Yani bir ayda 0-10 metreküp su kullanan konut aboneleri yeni tarifeye göre suyu yüzde 74 daha pahalı kullanacaktır" iddiasında bulundu.

"Yeni tarifeye göre 11 metreküp su tüketen bir abonenin suyu yüzde 52, 15 metreküp su tüketen bir abonenin ise yüzde 14,4 oranında daha pahalı kullanacağını" savunan Çakar, şöyle devam etti:

"Yeni tarifeye göre, 18 metreküpe kadar su kullanan tüketiciler suyu daha pahalıya kullanacaklardır. Sadece 19 metreküp ve daha çok su kullanan tüketiciler için bir indirim söz konusudur. Oysa her konut abonesi için indirim yapılmış gibi basın ve kamuoyu yanıltılmaktadır. Bu duruma göre az su kullanan dar gelirli tüketiciler cezalandırılmakta, çok su kullananlar ise ödüllendirilmektedir.

Melih Gökçek, Danıştay kararını ve suyun maliyetinin 2,97 TL olduğunu gerekçe göstererek 1 metreküp suyu atık su bedeli de dahil 2,7 TL'den konutlara vereceklerini, dar gelirliyi düşünerek bu yeni tarifeyi belirlediklerini açıklamıştır. Oysa konunun uzmanları tarafından ASKİ'nin 1 metreküp su maliyetinin 2,97 TL değil, hiçbir koşulda 75 kuruşu geçmeyeceği belirtilmektedir. Bu nedenle Danıştay tarafından kademeli tarifenin kaldırılması, bir metreküp suyun 2,7 TL'den satılmasının gerekçesi olamaz. 2009 yılı ortalama tahmini enflasyon yüzde 6,7 iken dar gelirlinin suyuna yüzde 74 zam yapmak nasıl dar gelirliyi düşünmek oluyor?"

Üniversite, meslek kuruluşlarından oluşan tarafsız bilirkişi heyeti oluşturularak ASKİ'nin bir metreküp su maliyetinin hesaplanması önerisinde bulunan Çakar, "Dar gelirli ailelerin su faturalarına 10 TL indirim yapılması" uygulamasını ise eleştirdi.

Çakar, Tüketici Hakları Derneği olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yeni su tarifesinin iptali için Ankara İdare Mahkemesine dava açtıklarını bildirdi.