Avea 2010'da kârını yüzde 508 artırdı

Avea CEO'su Akdemir,"2010'da vites büyüttük,2009'a oranla yüzde 508'lik artışla 332 milyon lira FAVÖK elde ettik" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BARCELONA/İSTANBUL - Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, 2010 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 508'lik artışla, 332 milyon lira faiz, amortisman, vergi öncesi kar (FAVÖK) elde ettiklerini bildirdi.

Akdemir, GSMA Mobil Dünya Kongresi sırasında Avea'nın 2010 performansı ve 2011 beklentilerine ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2010 yılında vitesi çok büyüttüklerini ve yol almanın yanı sıra büyüyüp geliştiklerini belirtti.

Geçen yıl toplam abone sayılarının müşteri tabanına son çeyrekte 181 bin 206 ilave ile 11,6 milyona ulaştığını, toplam gelirlerin ise yüzde 6 büyüme ile 2 milyar 650 milyon liraya çıktığını söyleyen Akdemir, yılın son çeyreğinde negatif mevsimsellik ve artan rekabete rağmen 3. çeyreğe göre gelirlerini büyütmeyi başardıklarını vurguladı.

Mobil pazarda toplam gelirler içinde datanın hızlı bir itici güç oluşturduğuna dikkati çeken Akdemir, "Avea olarak 3G data gelirinde bir önceki yıla göre yüzde 164 artış sağladık. Fakat belki de en önemli büyümeyi FAVÖK için yakaladık demem yanlış olmaz. 2010 yılını 332 milyon FAVÖK ile kapadık ve bu bir önceki yıla oranla yüzde 508 artış demek. FAVÖK marjımız da yüzde 14,1'lik bir oran oldu. Kullanıcı başı ortalama kullanım süremize (ARPU) baktığımızda, 2009'da 16,7 lira olan ARPU'muz, yüzde 11 büyüme ile 18,5 seviyesine geldi" diye konuştu.

Numara taşımadaki son duruma da değinen Akdemir, 2011'in ilk 45 gününde 1 milyon 676 bin numara taşındığını, burada Avea'nın net müşteri kazanımının 120 bin olduğunu; uygulamanın başladığı 2008 yılından bu yana ise 1,4 milyona yakın abone kazandıklarını belirtti.

Mobil tahlil

7 bine yakın sağlık ocağını, merkezlerdeki gelişmiş sağlık kuruluşlarına bağlayacak "mobil tahlil" projesine de değinen Akdemir, "2011'de hedefimiz mobil tahlil projesinin fiili olarak hayata geçirilmesini sağlamak. Tabii bunun için bizim dışımızda da bazı gelişmelerin olması gerekiyor" dedi.

Konuşma dakikası da arttı

Akdemir, 2008 yılı üçüncü çeyreğinde ortalama abone başına kullanım dakikası 170 iken, bu rakamın geçen yılın üçüncü çeyreğinde 270'e çıktığını, ilk üç çeyrekte sektör ortalamasının ise 225 dakika civarında olduğunu kaydetti.

Avea'nın 3G baz istasyonlarının sayısının 3 bine yaklaştığını, 3G abone sayılarının da 2 milyon olduğunu belirten Akdemir, 3G modem kullanıcısı içinde Avea'nın payının, ortalama pazar payının üzerinde olduğunu dile getirdi.

2011 yatırımları

Yatırım planları konusunda ise Akdemir, 2011 yatırımlarının, geçen yıl gerçekleşen seviyenin üzerinde olmasını beklediklerini belirterek, "2010 yılında baz istasyonu yatırımımız tarihi rekor seviyeye ulaştı. Şebekesini en hızlı büyüten operatör eminim ki Avea oldu. 2011'deki büyüme bunun üzerinde olacaktır. Hedefimiz bu" diye konuştu.

Mobil data trafiğini Femtocell azaltacak

Türkiye'de kişi başına düşen mobil telefon aboneliğinde farkın oldukça açıldığını, Avrupa penetrasyonda yüzde 130'ları görürken, Türkiye'de oranın yüzde 85'lerde kaldığını kaydeden Akdemir, sektörün önümüzdeki dönemde en çok bu oranın nasıl artırılacağına kafa yorması gerektiğini belirtti.

Akdemir, Türk Telekom Grubu şirketlerinden Argela tarafından geliştirilen Femtocell'in, genişbantla mobil 3G'nin evliliğini getirdiğini belirterek, "Kutunun arkasında TTNET'in internet servisi var ama çıktı olarak bir 3G servisi alıyorsunuz. Bu bizim için kapsama alanı iyileştirmesi yanında farklı müşteri deneyimi fırsatı sağlayacak. Kutunun sahibi ağırlıklı olarak TTNET olacak ama bu ileride bizim de böyle bir şeyi sunmamız için engel değil. Ciddi anlamda artan mobil data trafiği operatörleri yoruyor. Femtocell, o yorgunluğu azaltacak imkan sağlıyor. Hazırlıklarını birkaç ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir