Erdoğan: Yılbaşına kadar 15 TL olacak

İstanbul'da Anadolu ve Avrupa Yakası'nı 5. kez birleştiren Avrasya Tüneli'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla resmi açılış töreni gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul'da, en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunan, günlük ortalama 100 binin üzerinde aracın kullanacağı tünel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşına kadar tünelin geçiş ücretinin 15 TL olacağını ve gelirin şehit ailelerine aktarılacağını açıkladı. 

Tünel geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar + KDV (yaklaşık 17 lira), minibüsler için 6 dolar + KDV (yaklaşık 25 lira) karşılığı Türk Lirası olarak belirlenmişti. Her iki yönde de ödeme yapılacak.

İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor.

Tünel açılışın ardından 30 Ocak'a kadar 24 saat değil, belli bir süre çalışacak. 14 saatle başlayacak uygulama ile en geç 30 Ocak'ta 24 saat çalışma sistemine geçilecek.

İstanbul'un iki yakası arasındaki 100 dakikalık mesafeyi 15 dakikaya indirecek tünelin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Meclis Başkanı Kahraman konuşma yaptı.

Yıldırım, yeni havalimanı için tarih verdi

Açılış töreninde ilk olarak söz alan Başbakan Yıldırım yaptığı konuşmada, "İnşallah yeni havalimanımızı 2018'in 26 Şubat'ında devreye almış olacağız" dedi.

Yıldırım sözlerine şöyle başladı:

Dün(önceki gün) gece yapılan menfur saldırıyı lanetle kınıyoruz. Her şeye rağmen Rusya ile çalışmaya devam edeceğiz. Kararlıyız, emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Bin yıllık kardeşliğimizi bozamayacaklar. 

"Bugün dünyanın en büyük havalimanı yapan ülkenin adı Türkiye'dir" diyen Yıldırım İstanbul'da açılacak yeni havalimanı ile ilgili, "İnşallah yeni havalimanımızı 2018'in 26 Şubat'ında devreye almış olacağız. Bundan sonra da büyük projeleri birer birer hizmete alacağız" dedi.

Açılış töreninde Başbakan Yıldırım ve Meclis Başkanı Kahraman'ın konuşmaları sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan söz aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle: 

- Bu projenin hayata geçmesini sağlayan tüm kurumlarımızı, bakanlığımızı, yükleyici şirkeleri, inşasında çalışan herkesi tebrik ediyorum.

- Dün Ankara'da alçak bir saldırıda hayatını kaybeden Ankara Büyükelçisi Karlov'un ölümünden duyduğum üzüntüyü belirtiyorum.

- Putin ile bu kalleş saldırının Türk Rus ilişkilerine yönelik açık bir provokasyon olduğu yönünde hemfikiriz. Rusya ile ortal bir komisyon kurarak şu anda çalışmalara başladık. Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasına zedelenmesine asla izin vermeyeceğiz. Topraklarımız içinde böyle elim bir olayu olması bizi üzmüştür. Terörün bizi kendi gündemine esir etmesine izin vermedik vermeyeceğiz. O yüzden bu açılışın yapılmasına izin vermeyeceğiz dedik.

- Bu eser için devletin kasasından tek kuruş çıkmamıştır. İş bilenin kılıç kuşananın. Yaklaşık 25 yıl boyunca hazineye 180 milyon gelir getirecek, bu sürenin sonunda işletmesi tamamen devlete geçecek. Bundan sonra Kanal İstanbul ile Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Bu da dünyada ilklerden biri olacak.

- Bize emanet bir insanı düşünün sırtından vurdular. Sırtından vurmak alçakların, kalleşlerin adetidir.

- Güvenlik güçlerimiz teröristlere dağlarda nedel aldırmayınca terörin en alçak biçimi devreye sokuldu. İstanbul ve Kayseri'deki saldırılarda askerimiz ve polisimiz kadar sivil vatandaşlarımız da zarar görmüştür. 

- Yılbaşına kadar diyoruz ki; buranın ücreti 15 lira olsun. Ama bu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki şehitlerimize yönelik o hesaba girecek. 15 liradan o güne kadar bu geçişler yapılacak ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığındaki şehit ve gazilerimize yönelik hesapta bu para toplanmış olacak.