Avrupa krizle mücadelede Türk mallarını engelliyor

Ekonomik krizin etkisindeki Avrupa ülkelerinin, rekabette kendi mallarını öne çıkarmak için Türk tırlarını çeşitli sebeplerle engelleyip, malların girişini kısıtladığı öğrenildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Ekonomik krizin etkisindeki Avrupa ülkelerinin, kendi mallarını rekabette öne çıkarmak için Türk tırlarını çeşitli sebeplerle engelleyip, Türk mallarının girişini kısıtladığı öğrenildi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin rekabetçiliğinde en önemli itici güçlerden birisinin lojistik sektörü olduğunu söyledi.
Lojistik sektörünün performansının tüm sektörleri doğrudan etkilediğini ifade eden Nuhoğlu, bu noktada atılacak her adımın Türkiye'nin ihracat potansiyelini daha çok ön plana çıkaracağını belirtti.
Nuhoğlu, Türkiye'nin 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalaması için 10 yıl içinde bugünün 3 katı daha büyümesi gerektiğini dile getirdi.
Bu alanda önü açık olan Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmesinde bazı engellerin bulunduğunu vurgulayan Nuhoğlu, şunları kaydetti:
"Küresel rekabetin ortada olduğu dönemde Avrupa'da kriz nedeniyle ortaya çıkan korumacılık faktörleri gittikçe ön plana çıkmakta. Son zamanlarda özellikle Türkiye'den Avrupa'ya taşınacak mallara her türlü engel oluşturulmaya çalışılıyor. 1996 yılından sonra malların serbest dolaşımı sağlandı. O tarihteki anlaşmayla Türk malları artık Avrupa'ya çok rahat gidebilmekte ama son dönemde Avrupa'nın çekincesinden dolayı bu malların hareketi engellenmeye çalışılıyor. 'Türk mallarının girişini engelleriz ve böylece kendi mallarımızın rekabette daha ön plana çıkmasını sağlarız' düşüncesindeler. Türk mallarına karşı kendilerini koruyorlar. Bu korumacılık özellikle son dönemde çok arttı."

Şoförlere Avrupa'dan davetiye şartı

Nuhoğlu, Türk tır ve mallarının Avrupa'ya girişinde yaşanan sıkıntıların başında vize sorununun olduğunu vurguladı.
Hizmet sağlayıcı Türk şoförünün Türk tırı ile Türk mallarını Avrupa'ya taşıdığını anımsatan Nuhoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Siz şoföre niye Avrupa'ya giriş çıkışında 6 aylık vize veriyorsunuz? Niye davetiye istiyorsunuz? Avrupa'ya taşıma yaparken Avrupa'dan davetiye almak zorunda mıyım? Şoförün Avrupa'da bir tanıdığı, bu konuda istihbarat yaptığı ona kefil olacak biri yok. Ama çok basit ve ucuz bir yöntemle Türk tırının Avrupa'ya girişini, şoföre vize vermeyerek engellemeye çalışıyor. Her 6 ayda bir şoför, konsolosluğa gidip başvuru yapacak. 20 yıldır aynı işi yapan, her yıl Avrupa'ya 20 defa giren şoföre vize engeli koyarak, malların hareketini engellemeye çalışıyorlar. Buna benzer bir sürü sistem geliştiriyorlar. Kotalar koyuyorlar, geçiş bölgeleri koyuyorlar."
Nuhoğlu, bulunduğu coğrafyanın büyük avantajlar sağladığı Türkiye'nin lojistik sektöründe çok daha ön plana çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.