Avrupa sektörleri Yunanistan borç sorununa rağmen büyümeye devam ediyor
Seda Yalçınkaya / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
Euro Bölgesi imalat ve hizmet sektörlerinin bel kemiğini oluşturan PMI verileri, 2015 yılı başından bu yana Birlikteki olumlu havanın devam ettiğine işaret etti. PMI verilerinin içerisinde en dikkat çeken Euro Bölgesi hizmet sektörüne ait veriler oldu. Sektör 54.4 düzeyinde, son 4 yılın en yüksek büyümesini gösterdi. İmalat sektörüne ait PMI verileri ise 14 ayın en yükseğinde ve 52.5 düzeyinde olumlu açıklandı. Birliğin lokomotif ülkesi olan Almanya, geçtiğimiz aylarda açıklanan zayıf PMI verilerinin ardından hizmet sektöründe 3 ayın en yüksek verisi (54.2) ve imalat sektörüne ait PMI ise son 2 ayın en yükseği olan 51.9 düzeyinde açıklandı. Fransa özel sektör verileri Haziran ayında 2015 yılı içerisindeki en iyi büyüme performansını yaşadı. Fransa imalat sektörüne ait PMI son 14 ayın üzerinde 50.5 ve hizmet sektörüne ait veri ise 46 ayın üzerinde ve 54.2 düzeyinde oldukça olumlu geldi.
Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya PMI verileri, özel sektör ekonomisinin sağlıklı ilerlediğine işaret etti. Geçtiğimiz ay hizmet ve imalat sektörlerindeki şirketlerin çıktı maliyetleri zayıf seyretmişti. Markit’in yayınladığı rapora göre, veriler iş ve istihdam ortamının Haziran ayında yavaş seyrettiği ve önümüzdeki aylarda yavaşlamanın devam edeceği belirtildi. Bununla birlikte, yüksek girdi fiyatları, personel ücretlerindeki artış, artan kur farkları ve bazı hammadde fiyatlarının artması, sektör fiyatları üzerinde yukarı yönde baskı yapmakta. Buna karşın Almanya özel sektör üretimdeki yükseliş, ülkeye sağlanan katma değer sayesinde güçlü görünümün devam ettiğini gösterdi.
Markit’in PMI verileri üzerine düzenlemiş olduğu raporda, Fransız sektör ekonomilerinin Haziran ayında ivme kazandığı belirtildi. Bilindiği gibi, PMI verilerinde 50 puan eşik değer olarak alınır ve 50 puanın üzerindeki veriler ekonomilerde genişleme olduğunu gösterir. 2015 yılı için Fransa verileri göz önüne alındığında, imalat sektöründeki genişlemenin Haziran ayında ilk defa eşik puan olan 50 seviyesinin üzerinde büyüme görüldü. Hizmet sektörü ise 3 yılı aşkın süredir verilere yansıyan en üst düzeyde toparlanma gerçekleşti.
Diğer yandan Markit’in yayınladığı raporda, Yunanistan borç sorununa karşın Euro Bölgesi ekonomik görünümdeki büyümenin son 4 yılın en üst seviyesine çıktığı değinildi. Aynı zamanda raporda, Almanya ve Fransa dışında Birlikteki üretim artışının önümüzdeki dönemlerde sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayacağı belirtiliyor. Yunanistan krizinin 2015 yılı ikinci çeyreğinde negatif etki etmediği ve sektör büyüme hacimlerinin artarak genişlediği görülüyor.
Sonuç olarak, 2015 yılı başından itibaren Euro Bölgesi imalat ve servis sektörlerinde ülkelere katma değeri yüksek bir genişleme olduğu görülüyor. Özel sektörde yaşanan büyüme, istihdam piyasasına olumlu katkı sağlayarak Euro Bölgesi makro-ekonomik aktivitelerde toparlanma sağlayacaktır. Bu toparlanmanın en büyük nedeni Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu yıl başlattığı varlık alım programı ve programın yarattığı olumlu etki. Bu bağlamda, parasal genişlemenin birinci hedefi olan Euro Bölgesi ülke ekonomilerindeki ekonomik canlanma pozitif yönde cevap veriyor.