‘Avrupalı'dan 2-3 kat daha pahalı yiyoruz'

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Kopuz: Et ithalatını destekliyoruz. Et ithalatı spekülatörleri de disipline eder

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA - Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Türk halkının AB ülkelerinden 2-3 kat daha pahalı et yediğini belirterek, “Et ithalatını destekliyoruz. Et ithalatı spekülatörleri de disipline eder. İthalatla et fiyatları en azından stabil hale gelir” diye konuştu. 

Gıda fiyatlarındaki seyrin, sektöre ilişkin gelişmelerin ve et fiyatlarının değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Topuz, gıda sektöründe sıkça gündeme gelen konulardan birinin kırmızı et olduğunu dile getirerek, yaklaşık yüzde 30 civarında fiyat artışı yaşandığını, besi materyalinin yüksek fiyatının kırmızı ete zam olarak yansıdığını bildirdi. Türkiye’de 1-2 aylık buzağı fiyatı bin 400 lira iken AB’de ortalama 270 euro (825 TL) seviyesinde olduğunu aktaran Kopuz, aynı şekilde 250 kilogram ağırlığa gelmiş besilik dana fiyatının AB ülkelerinde ortalama kilogram fiyatının 2.43 euro, Türkiye’de ise 15-17 lira seviyesinde olduğunu aktardı. Besicilerin altın dönemini yaşadığını anlatan Kopuz, “Ancak Türk halkı AB ülkelerinden 2-3 kat daha pahalı et yiyor” dedi. 

“Spekülatörleri disipline eder, ancak bu kalıcı bir yöntem değil” 

Kopuz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izin verdiği 200 bin besilik ithalatının bu aydan itibaren kesime girecek olmasıyla fiyatların stabil hale geleceğini düşündüklerini belirterek, ancak uzun vadede fiyat politikası için bahsettiği önlemlerin alınmasının gerekli olduğunu vurguladı. Kurban Bayramı arzında yaklaşık 3 milyon kesim yapılacağının öngörüldüğünü ifade eden Kopuz, geçen yıl bu rakamın 850 bin büyükbaş, 25 milyon civarında da küçükbaştan oluştuğunu anımsattı. 

Kopuz, fiyatların düşmesi için gereken her şeyin yapılmasının önemine değinerek, Türkiye’de tarım ve hayvancılık politikalarının tekrar revize edilmesi gerektiğini aktardı. 

Türkiye’nin aslında yetiştirebileceği bir şeyin ithal edilmesinin sorgulanması gerektiğini ifade eden Kopuz, “Bırakın et ithalatını yapmayı sadece Van bölgesinde yetiştirilecek küçükbaş hayvan Türkiye’ye yetmeli” dedi. “Et ithalatı, spekülatörleri disipline eder, ancak bu kalıcı bir yöntem değil” diyen Kopuz, yem fiyatlarının düzelmesi ve bilinçlenmeyle birlikte devletin hamlelerini doğru zamanda doğru yerde yapmasının önemli olduğunu kaydetti. 

“Donmuş et alınmamalı”

Kopuz, özellikle et ithalatı konusunda kendisinin de çekinceleri olduğunu belirterek, “Bu etler donmuş olarak alınmamalı. Heyet gönderilip nasıl kesilip stoklandığı denetlenmeli. İthal ette çok dikkatli olunmalı” diye konuştu. 

Türkiye’de besicilik ırkının yetişmediğini ifade eden Kopuz, Arjantin ve bazı ülkelerin hayvancılıkta çok önde olduğunu, Türkiye’nin verim sağlayabileceği hayvanları maalesef talep üzerine kesim haneye gönderdiğini söyledi. 

“Dini bayramları istismar ediyoruz” 

Kopuz, kırmızı etin kilogramının şu anda 40-45 lira civarında seyrettiğini belirterek, ithalatla bu fiyatların en azından stabil hale geleceğini, ithalat yapılmazsa yüzde 30 olan artışın yüzde 40-50’lere çıkabileceğini bildirdi. Başkan Kopuz, “Fiyatlarda düşüş olur mu bunun etki analizini ilgili bakanlık yapmalı. Fiyat inmezse bakanlık ‘Ben şu kadar daha ithalat yapıyorum’ diyerek fiyatların inmesini sağlayabilir. Gerçekten böyle bir etkiyi şu anda hissetmedik, bugünden sonra olabilir mi? Olabilir” diye konuştu. 

Türkiye’de Ramazan Bayramı’nın gıda ve içecek, Kurban Bayramı’nın et fiyatları açısından istismar edildiğini aktaran Kopuz, fırsatçıların önüne geçmek istediklerini, bir yıldır gıda fiyatlarındaki spekülatörleri gündem ettiklerini anlattı. Kopuz, tavukta ihracatın sürdüğünü, süt ve süt ürünlerinde ihracat yapılmaya başlandığını belirterek Türkiye’nin et ihraç eder hale gelmesi gerektiğini vurguladı.